Učenici iz Oroslavja u Maloj kući dječjih prava

Učenici iz Oroslavja u Maloj kući dječjih prava

OroslavjeWEBP6030038Putovanje u Zagreb 3. lipnja 2015. za 25 učenika Osnovne škole Oroslavje bilo je prilika za posjet Maloj kući dječjih prava pravobraniteljice za djecu, gdje su došli doznati više o Konvenciji o pravima djeteta, o tome što i kako radi pravobraniteljica za djecu te o njezinoj Mreži mladih savjetnika koji joj pomažu u radu.

 

Učenike 7. i 8. razreda, većinom članove školske skupine za Odgoj za demokratsko građanstvo i Likovne skupine, dopratile su profesorica zemljopisa i povijesti Andrijana Tomić te učiteljica likovne kulture  Blaženka Babić. Prema godišnjem planu izvannastavne aktivnosti Odgoja za demokratsko građanstvo učenici svake godine odlaze u posjet nekoj od institucija koje se bave zaštitom dječjih ili ljudskih prava pa su ove godine izabrali Ured pravobraniteljice za djecu.

Tom su prilikom pogledali izložbu radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna posvećenu 25. obljetnici Konvencije o pravima djeteta. Prisjetili su se što sami znaju o Konvenciji te doznali štošta o osnutku Ureda pravobraniteljice za djecu, njezinu djelokrugu i načinu rada. Postavili su mnogo pitanja o tome kako se postaje pravobraniteljem za djecu, kakve se povrede prava prijavljuju pravobraniteljici, tko se najčešće javlja, kako se mogu riješiti problemi kršenja prava djece, a najviše ih je zanimalo kako se može postati članom Mreže mladih savjetnika te savjetovati pravobraniteljicu zajedno s dvadesetak vršnjaka iz cijele Hrvatske.

Upravo u vrijeme posjeta učenika iz Oroslavja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić podnosila je Hrvatskome saboru Izvješće o svome radu za 2014. godinu te nije mogla biti s njima. Zato su mlade goste primile savjetnice Mirna Slaviček Pešut, Ivona Salaj i Maja Flego, koje su ih izvijestile o radu pravobraniteljice i odgovarale na njihova brojna zanimljiva pitanja.    

Po odlasku iz Male kuće dječjih prava učenici su posjetili izložbu “Da Vinci – Genij i njegovi izumi“ na Zagrebačkom velesajmu.