Učenici Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu posjetili pravobraniteljicu

Učenici Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu posjetili pravobraniteljicu

spud_5Nakon zajedničke akcije i izložbe učeničkih radova u povodu svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga, učenici Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu posjetili su 17. prosinca 2009. pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić te porazgovarali s njom i njezinim suradnicama.

Pravobraniteljica im je zahvalila na suradnji, istaknula kako su njihovi nadahnuti plakati ostavili snažan dojam na brojne posjetitelje izložbe organizirane u Izložbenom salonu „Izidor Kršnjavi” u njihovoj školi, a privukli su i veliku pozornost tiskanih i elektroničkih medija. Način kako su se učenici predstavili novinarima također je bio dojmljiv, rekla je, istaknuvši izvrsne medijske istupe učenika Borne Aarona Grčevića, čiji je rad odabran za službeni plakat kampanje Ureda pravobraniteljice za djecu, ali i Vendi Vernić koja je službeno otvorila izložbu. Zahvalila je i njihovim mentorima profesorici Vlasti Pirnat i profesoru Damiru Brčiću, kao i ravnateljici Maji Krstić Lukač i profesorici Vinki Mortigjija Anušić, čijom je zaslugom nastao iznimno lijep katalog izložbe. Katalog izložbe u povodu 19. studenoga pravobraniteljica za djecu dostavila je ponosno i predstavnicima pravobranitelja iz drugih zemalja, kao i UN-ovoj organizaciji WWSF, kao dokument koji prezentira jedno važno područje aktivnosti Ureda. Katalog pogledajte na našoj web stranici.

Učenici su potom i sami naveli kako su na kraju bili zadovoljni i izložbom i zbivanjima oko nje i kako su ponosni što su i taj zadatak uspješno obavili. Nadamo se da je u tom poslu bilo i zadovoljstva.

U razgovoru su sudjelovale i zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika i savjetnice Tanja Opačak i Maja Flego. Zamjenica je učenike izvijestila kako Ured pravobraniteljice i ove godine konkurira za nagradu WWSF-a upravo s projektom ostvarenim s  njima u suradnji.

Zaključeno je kako bi bilo dobro da se suradnja s mladim autorima nastavi te da se, uz njihovo dopuštenje i potpis, njihovi radovi koriste kao ilustracije na web stranici dijete.hr u rubrici za mlade.