Učenici OŠ D. Trstenjaka u Zagrebu posjetili pravobraniteljicu

Učenici OŠ D. Trstenjaka u Zagrebu posjetili pravobraniteljicu
5._os._d._trstenjakaČlanovi Vijeća učenika Osnovne škole Davorina Trstenjaka u Zagrebu posjetili su 19. listopada 2009. pravobraniteljicu Milu Jelavić, upoznali se s radom njezina Ureda i porazgovarali s njom o pravima djece i nekim teškoćama u njihovu ostvarivanju.

Djeca su izvijestila pravobraniteljicu o radu Vijeća učenika u svojoj školi, o načinu biranja učeničkih predstavnika, a posebno o planu rada za ovu školsku godinu. Učenici su istaknuli da je od prošle godine, otkako je Vijeće osnovano, u školi mnogo toga poboljšano (premda je i prije bilo dobro, kažu) jer svaki razred može Vijeću predložiti projekte koje smatra zanimljivim i vrijednim za učenike. Prošle godine više su se bavili uređenjem školskog prostora i okoliša, a ove godine cilj im je poboljšati komunikaciju učenika i nastavnika, postići da ona teče bez napetosti i uz više obostranog razumijevanja.

Pokazali su i da dosta znaju o dječjim pravima i istaknuli da im se sviđa što Konvencija o pravima djeteta ističe da imaju pravo izraziti svoje mišljenje. Iznijeli su svoja stajališta o nekim problemima u društvu, kao što je dostupnost alkohola djeci unatoč zabrani prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima. Također su govorili o preopterećenosti djece brojnim izvanškolskim aktivnostima, a posebno na napornim sportskim treninzima, koji se ponekad odvijaju i po dva puta dnevno. Mnoga se djeca žele baviti sportom, ali ne žele biti izložena iscrpljujućim treninzima i ponekad neprimjerenim postupcima trenera. Stoga neka od njih, u dogovoru s roditeljima, odustaju od takvih aktivnosti. Osobito je teško kad dijete i samo želi biti uključeno u više sportskih disciplina i drugih aktivnosti i teško mu je odreći se neke od njih ili kad roditelji ne uviđaju da je teret brojnih obveza za dijete pretežak.

Pravobraniteljica je pozvala učenike da joj i ubuduće jave svoje prijedloge za poboljšanje zaštite prava djece i dječjega sudjelovanja u društvu, što mogu učiniti i putem e-mail adrese mojglas@dijete.hr