Učenici OŠ “22. lipanj” iz Siska posjetili pravobraniteljicu

U povodu Dječjeg tjedna, učenici 4. c razreda Osnovne škole “22. lipanj” iz Siska posjetili su10. listopada 2008. pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić  u njezinom Uredu. Dvadeset dvoje djece došlo je u pratnji svoje učiteljice Sanje Basta, predstavnika Obiteljskog centra Sisačko-moslavačke županije i poglavarstva Grada Siska.

Upoznali su se s radom Ureda i obasuli pitanjima pravobraniteljicu, a pokazali su i da mnogo toga znaju o dječjim pravima. Nakon što su im pravobraniteljica Mila Jelavić i njezine savjetnice Tanja Opačak i Davorka Osmak Franjić, predstavile Ured pravobraniteljice za djecu i podsjetile ih na to koje sve grupe dječjih prava postoje i zašto su ta prava važna, uslijedila su mnogobrojna dječja pitanja, ali i prijedlozi pravobraniteljici o tome kojim se dječjim pravima treba više pozabaviti i bolje ih zaštititi.

Zašto neki roditelji tuku i vrijeđaju svoju djecu zbog loših ocjena u školi? Moraju li djeca ići na izvanškolske aktivnosti koje njihovi roditelji žele? Koja bi bila primjerena kazna za dijete koje nije obavilo neku od svojih “dužnosti”? Zašto na televiziji ima toliko reklama, a djeca ne mogu dobiti skoro ništa od toga pa su nesretna? Može li se dijete koje je zlostavljano samo obratiti pravobraniteljici za pomoć? Zanemaruju li se više prava mlađe ili starije djece?

To su samo neka od pitanja koja su djevojčice i dječaci iz Siska uputili pravobraniteljici. Predložili su da se na web stranici Ureda pravobraniteljice za djecu otvori i rubrika s preporučenim internetskim stranicama za djecu. Taj je prijedlog stigao u pravo vrijeme, budući da su upravo u tijeku promjene i uvođenje novih sadržaja za djecu na www.dijete.hr pri čemu su sve dječje ideje dobrodošle.

Djeca su pitala pravobraniteljicu i zašto su njihove školske torbe još uvijek teške, iako je i ona dala preporuku da ih se oslobodi tolikoga tereta. Pravobraniteljica Mila Jelavić odgovorila je da se neka rješenja tog problema mogu naći i u samoj školi, u dogovoru s učiteljima. Rekla je da se više puta uvjerila u to koliko su njihove torbe teške i upitala ih jesu li pokušali izvagati svoje školske torbe i to pokazati učiteljima i vodstvu svoje škole. “Nismo, ali to je dobra ideja!” – odgovorili su.

Pravobraniteljica ih je potaknula da u svakoj prilici iznesu svoja mišljenja o važnim pitanjima koja se tiču njihovog svakodnevnog života, da ne šute o svojim problemima, da potraže pomoć od odraslih kad god su u nevolji te da teškoće u odnosima s roditeljima, drugim odraslima i sa svojim vršnjacima uvijek  nastoje riješiti razgovorom i dogovorom.