Učenici Upravne i birotehničke škole u Zagrebu organizirali Mliječni dan

Učenici Upravne i birotehničke škole u Zagrebu organizirali Mliječni dan

Stvarnost_na_djeluUčenici Upravne i birotehničke škole, koji pohađaju izborni predmet Ljudska prava, organizirali su 5. svibnja 2010. Mliječni dan za svoje kolege u Centru mladih “Ribnjak”. Izveli su predstavu Stvarnost na (d)jelu koju su sami osmislili i nakon nje svim učenicima ponudili mliječni obrok, a potom je održan okrugli stol o pravu srednjoškolaca na zdravu prehranu. Cilj predstave bio je poučiti mlade o važnosti zdrave prehrane, o rizicima i teškim oblicima poremećaja prehrane te o tome da im u životnim problemima podršku mogu i trebaju pružiti prijatelji, roditelji i drugi odrasli iz njihova okružja. Rješenja postoje, koliko god problemi bili teški – poručili su svojom predstavom učenici Lidija Jelić, Marija Katalenić, Matko Mavračić, Kristina Golub i Katarina Oštarčević. Oni su, kroz priču o djevojci koja boluje od anoreksije, prikazali kako taj problem nastaje i kako se manifestira, kako se  djevojka i njezina okolina suočavaju i nose s tim problemom i kako ga ona uz njihovu pomoć rješava.

Predstava je nastala na temelju njihovog višegodišnjeg projekta koji je potaknut nastojanjima za ostvarivanje prava srednjoškolaca na zdravu prehranu. Godinama se grupa okupljena oko izbornog predmeta Ljudska prava angažira kako bi upozorila da njihovoj školi treba školska kuhinja, da bi se učenicima, koji često na nastavi borave cijeli dan, omogućilo da se zdravije hrane i da zdravo žive. Projekt je tijekom godina uključio učenje o zdravoj prehrani, o poremećajima hranjenja – anoreksiji i bulimiji, kao i detaljnije upoznavanje ljudskih, odnosno, dječjih prava, angažirao je učenike u brojnim raznovrsnim aktivnostima kojima su u svojoj sredini nastojali podići razinu svijesti o tim problemima.

Školsku kuhinju ni nakon tri godina rada na projektu nisu dobili, jer Upravna i birotehnička škola već dugo ne uspijeva na odgovarajući način riješiti ni problem osiguranja prostora za vlastiti rad. Ipak, učenici ne posustaju, već i organiziranjem akcija kao što je Mliječni dan, pronalaženjem partnera kao što je Hrvatska mljekarska udruga i druge organizacije i institucije, pokušavaju proširiti svoje ideje. Svoje projekte svake godine predstavljaju i pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić te traže i dobivaju podršku.

Na okruglom stolu nakon predstave okupili su se stručnjaci iz područja zdravstva, nutricionisti, predstavnici institucija za ljudska, odnosno, dječja prava, saborska zastupnica Marija Lugarić te predstavnici udruga koje se bave tom problematikom. Svi su pohvalili učeničku predstavu, kao snažan i učinkovit način prenošenja ideja mladih i djelovanja na njihove vršnjake u promociji brige o zdravlju i zdrave prehrane. Svi su izrazili spremnost da ih podrže u takvom djelovanju, a posebno u tome da svoju predstavu prikažu što većem broju mladih gledatelja. Nažalost, njihova želja da napokon dobiju školsku kuhinju i dalje je daleko od ostvarenja. Iako je Nacionalnim planom aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine, kao jedna od mjera u poglavlju Prehrana, predviđeno uvođenje jednog obvezatnog zdravog obroka u sve osnovne i srednje škole i ustanove koje skrbe za djecu do kraja 2007. godine, to u većini srednjih škola nije ostvareno.