Uloga lokalne samouprave u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti

Uloga lokalne samouprave u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, Ured pučke pravobraniteljice organizirao je 4. prosinca 2019. u gradskoj vijećnici Grada Rijeke okrugli stol o ulozi lokalne samouprave u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti.

Na skupu je istaknuto da gradovi i općine doprinose ostvarivanju prava te korištenju osnovnih usluga kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalna skrb, komunalne i druge usluge, koje moraju biti dostupne svakom građaninu bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Neki gradovi pritom idu i korak dalje te aktivno promiču integraciju, raznolikost i toleranciju u svojim sredinama.

Uvodna izlaganja održali su zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter, predstojnice Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vedran Đulabić i Ivan Buljan iz Kuće ljudskih prava.

O tome kako suzbijati diskriminaciju i promicati jednakost u svakodnevnom radu govorile su zamjenica gradonačelnika Labina Federika Mohorović Čekada, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Kutine Kornelija Marošević, glavna voditeljica programa Kuhinja različitosti – Rijeka EPK 2020 Lela Vujanić te koordinatorica programa i voditeljica ureda SOS Rijeka Tina Kovačić, koje su predstavile primjere dobre prakse.

Naglašene su mogućnosti jedinica lokalne samouprave u uočavanju potreba i djelovanja u smjeru ostvarivanja, zaštite i promocije ljudskih prava te primjeri dobre prakse Grada Rijeke, Grada Labina i Grada Kutine. Naglašena je važnost povezivanja općina i gradova i dijaloga ključnih aktera kroz kontekst teritorijalnog ustrojstva Republike Hrvatske, različitost općina i gradova i njihovih mogućnosti i suradnje s civilnim sektorom te važnost uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja za djecu u školi.

Skup je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. (Foto: rijeka.hr)