UNICEF-ov “Muzej realnosti”

UNICEF-ov “Muzej realnosti”

Dana 11. prosinca 2018., na 72. rođendan UNICEF-a, održana je simbolična humanitarna prodaja unikatnih lutaka koje su bile dio  eksponata u instalaciji “Čekajući obitelj”. Time je završilo četvrto izdanje “Muzeja realnosti” u sklopu programa Advent u Zagrebu, koji se održavao 11 dana u popularnom zagrebačkom Tunelu Grič.

Tema ovogodišnjeg izdanja “Muzeja realnosti” bila je: “Najvrednija stvar na svijetu nije stvar” – kao podsjetnik da ono najvrednije što imamo u životu nije materijalno, odnosno, da je u životima većine ljudi najvrednija obitelj. Ovogodišnje izdanje “Muzeja realnosti” ostvareno je kao interaktivna priča koja je, uz pomoć instalacija, virtualne stvarnosti i ‘živih’ eksponata prikazala što znači obitelj diljem svijeta, kako je ona svima važna bez obzira na mjesto rođenja i okolnosti te koliko je udomiteljstvo važno za sretno djetinjstvo djece.
Impresivna instalacija “Čekajući obitelj” nalazila se u zatvorenom odvojku Tunela Grič, u kojem su se nalazile 554 unikatne lutke, 554 djevojčica i dječaka bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji će ove blagdane provesti čekajući obitelj. Svaka je od lutaka jedinstvena, a sve imaju zadatak da nas podsjete na važnost odrastanja u obiteljskom okruženju.

Sredstva prikupljena od prodaje lutaka namijenjena su za razvoj udomiteljstva djece i podršku udomiteljskim obiteljima u okviru UNICEF-ove kampanje “Svako dijete treba obitelj”.

Na završnom je događanju ove manifestacije prisustvovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović.