UNICEF-ova utrka “Mliječna staza” od 3. do 12. rujna

UNICEF-ova utrka “Mliječna staza” od 3. do 12. rujna

Kako bi se razvijala i napredovala, djeca s teškoćama u razvoju trebaju stalnu i stručnu podršku. No, u Hrvatskoj veliki broj djece s teškoćama nema pristup potrebnim uslugama, a bez njih nemaju odgovarajuću priliku za razvoj svojih potencijala i snova te sudjelovanje u životu svojih zajednica.

Ključna je to poruka UNICEF-a koji i ove godine organizira utrku Mliječna staza od 3. do 12. rujna 2021., a prikupljena sredstva uložit će se u uspostavljanje i unapređivanje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške te kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama tamo gdje tih usluga nema ili su teže dostupne.

I ove će godine utrka biti virtualna, inkluzivna i nacionalna, a odvijat će se uz pomoć mobilne aplikacije AtlasGO, pod geslom “Tisuće staza, jedan cilj”.

Zahvaljujući virtualnom formatu, u utrci mogu sudjelovati baš svi i tako pružiti podršku djevojčicama i dječacima s teškoćama. Pojedinci, djeca, obitelji, udruge i grupe moći će na tisućama staza diljem Hrvatske trčanjem, hodanjem, šetnjom, rolanjem ili vožnjom bicikla i kolica, te planinarenjem, prikupljati kilometre mogućnosti kako bi teškoće pretvorili u mogućnosti. Poručuju to iz UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku i pozivaju sve zainteresirane da se prijave na stranici mlijecnastaza.hr .

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević podržat će humanitarnu utrku kao i prethodnih godina, te se pridružiti zajedničkim naporima u animiranju što šireg kruga sudionika utrke kako bi se prikupilo što više sredstava za kvalitetniju podršku djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.