UNICEF proslavio svoj 75. rođendan u društvu zaslužnih “Prijatelja UNICEF-a”

UNICEF proslavio svoj 75. rođendan u društvu zaslužnih “Prijatelja UNICEF-a”

U povodu 75. godišnjice svoga djelovanja UNICEF je 10. prosinca 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici postavio izložbu koja prikazuje najvažnije trenutke razvoja UNICEF-a i brojna područja dječjega odrastanja u kojima je bio podrška i pomoć djeci svijeta i djeci u Hrvatskoj.

“UNICEF-ovi programi i aktivnosti važan su dio povijesti Hrvatske”, istaknula je tom prilikom predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, zahvalivši brojnim  donatorima i suradnicima koji su podržali njihove brojne aktivnosti proteklih desetljeća.

UNICEF je osnovan 11. prosinca 1946. godine kako bi pomogao djeci čiji su životi i budućnost bili ugroženi nakon Drugog svjetskog rata, a jedna od prvih pošiljki UNICEF-ove humanitarne pomoći stigla je upravo u Hrvatsku. Za vrijeme Domovinskog rata UNICEF je bio prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj, osiguravao je lijekove, psihosocijalnu podršku i podršku prognanicima i izbjeglicama. Nakon rata fokusirao se na druga važna područja zaštite i razvoja djece kroz kampanje “Stop nasilju među djecom”, “Svako dijete treba obitelj” i “Prve tri su najvažnije”.

U kriznim situacijama – kao što su poplave, izbjeglička kriza te pandemija i potresi – UNICEF je na terenu i osigurava hitne potrepštine i podršku za najranjivije obitelji s ciljem da se zaštite djeca i njihova prava. U 2020. godini UNICEF je osigurao sustav za pohranu podataka za CARNET kako bi pomogao održavanje nastave na daljinu. Također kontinuirano podržava nastavak pružanja terapija i usluga za djecu s teškoćama i njihove obitelji u Sisačko-moslavačkoj županiji te pruža psihosocijalnu podršku najranjivijim obiteljima, stručnjacima i učenicima nakon potresa.

Pritom su potaknuli i okupili brojne suradnike među odraslima i djecom, koji na različite načine doprinose uspjehu njihovih programa. Svečana proslava 75. rođendana bila je prilika da im svima izraze zahvalnost dodjelom posebnog priznanja i naziva “Prijatelja UNICEF-a”.

Tako su Prijateljima UNICEF-a proglašeni i članovi 4. generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) koji su i članovi dvaju UNICEF-ovih odbora: Savjetodavnog odbora za dječju participaciju i Savjetodavnog odbora za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje. Među članovima MMS-a, članice Savjetodavnog odbora za dječju participaciju su Karla Škrlec i Stela Tonner. One su ujedno i članice Savjetodavnog odbora za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje, u kojem su još i Patricia Čretni, Lana Miličević i Fran Baretić iz MMS-a. Na svečanoj proslavi bili su Patricia, Karla i Fran, kojima su tom prilikom svečano uručene plakete “Prijatelja UNICEF-a”, a Karla je uime MMS-a zahvalila na priznanju i naglasila kako je i njih kao djecu poticala pozitivna energija na koju su nailazili surađujući s UNICEF-om.

Na proslavi je govorila i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, koja je istaknula zadivljujuću ustrajnost UNICEF-a u promicanju važnosti sudjelovanja djece u svim stvarima koje ih se tiču, i u prepoznavanju onih kojima treba naša posebna pažnja. Naglasila je i posvećenost UNICEF-a zagovaranju dječjih prava i implementaciji vrijednosti sažetih u Konvenciji o pravima djeteta, te suradnju s pravobraniteljstvom za djecu u stvaranju uvjeta za stvarnu uključenost djece.

“Ponosni smo i zbog sudjelovanja članova našega MMS-a, koji su tijekom četiri godine, kroz susrete i fokus grupe,  predano sudjelovali u UNICEF-ovom Savjetodavnom odboru za dječju participaciju i Savjetodavnom odboru za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje.  Oni su tako doprinosili jačanju svijesti o važnosti dječjih prava u društvu i svijesti o tome koliko je u djetinjstvu mnogo potencijala za uključenost, sudjelovanje, doprinos i utjecaj”, istaknula je. I nakon isteka mandata u MMS-u, sada već punoljetni, neki od njih nastavit će sudjelovati u UNICEF-ovom Savjetodavnom odboru za dječju participaciju, s obzirom na njihovo vrijedno iskustvo participacije u različitim formalnim i neformalnim uvjetima.