Upisi djece s teškoćama u razvoju u srednju školu

Upisi djece s teškoćama u razvoju u srednju školu

TUR kuca djecjih pravaPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić pozvala je 10. rujna 2014. predstavnike krovnih saveza osoba s invaliditetom, predstavnike akademske zajednice i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanak u Maloj kući dječjih prava. Povod za sastanak bio je  Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole za školsku godinu 2014./2015., dokument koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo u procesu upisa u srednju školu.  Sastanak je dio inicijative pravobraniteljice za djecu kojom želi pridonijeti povećanju kvalitete srednjoškolskog obrazovanja djece s teškoćama u razvoju.

Podsjećamo, inicijativa je započela u srpnju preporukom koju je pravobraniteljica za djecu uputila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, potaknuta spomenutim dokumentom koji ne štiti prava i interese djece s teškoćama u razvoju. Na sastanku su sudjelovali predstavnici osam krovnih saveza osoba s invaliditetom (Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, Savez društva distrofičara Hrvatske, Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara, Hrvatski savez gluhih i nagluhih, Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, Hrvatski savez  slijepih, Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom- SUMSI) i predstavnice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Lelia Kiš Glavaš i prof. dr. sc. Ljubica Pribanić.

Zaključci sastanka dostavit će se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te članovima Povjerenstva za izradu Jedinstvenoga popisa zdravstvenih kontraindikacija.