Upozorenje pravobraniteljice za djecu na potrebu zaštite djece od neprimjerenih istupa i govora mržnje u javnom prostoru i podrška pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

Upozorenje pravobraniteljice za djecu na potrebu zaštite djece od neprimjerenih istupa i govora mržnje u javnom prostoru i podrška pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

Pravobraniteljica za djecu izražava podršku pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić koja je izložena uvredama i prijetnjama nakon što je podnijela kaznenu prijavu protiv Ivana Pernara. Osuđujemo poruke mržnje i prijetnje upućene pravobraniteljici za ravnopravnost spolova koje su usmjerene protiv djelovanja pravobraniteljske institucije kojima se nastoji utjecati na njezin rad u zaštiti ljudskih prava i sloboda.

U našem radu smo više puta dosad apelirali na javne osobe i političare na dodatnu odgovornost u istupima i djelovanju jer oni u javnom prostoru dolaze do velikog broja ljudi i djece. Apelirali smo da ne iskorištavaju djecu i situacije u koje su djeca uključena za ostvarivanje vlastitih interesa i ciljeva. Odgovornost je svih građana u ovoj situaciji da se suzdrže od neprihvatljivih istupa, komentara i govora mržnje u javnom prostoru.

U našim dosadašnjim istupima i priopćenjima upozorili smo da ova aktualna situacija kod već posvojene djece i njihovih roditelja izaziva osjećaj nemira, nesigurnosti i neizvjesnosti te im je važno osigurati podršku, ali i poslati jasnu poruku da će nadležne institucije prilikom poduzimanja svih radnji radi utvrđivanja okolnosti u kojima su provedena ova međudržavna posvojenja, a u cilju otklanjanja sumnje na trgovanje ljudima, iste provoditi sa sviješću o potrebi zaštite dobrobiti i najboljeg interesa posvojene djece.

Ponovno upozoravamo na nužnost zaštite već posvojene djece jer se ona medijskim izvještavanjem, objavama na društvenim mrežama, istupima pojedinih osoba, komentarima u javnom prostoru, izlažu brojnim negativnim reakcijama, propitivanju okoline i dodatnom traumatiziranju te apeliramo da se o njihovoj dobrobiti u svakoj prilici vodi računa.