Ususret 19. studenome – aktivizmom protiv zlostavljanja djece

Ususret 19. studenome – aktivizmom protiv zlostavljanja djece

svjetskidanprotivUred pravobraniteljice za djecu i ove godine sudjeluje u obilježavanju 19. studenoga, Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece pridruživši se međunarodnoj akciji pod nazivom “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”. U 2013. s ovim aktivnostima Ured započinje i obilježavanje 10. obljetnice svoga postojanja kao neovisne institucije za zaštitu i promicanje prava djeteta u Hrvatskoj. Prva u nizu aktivnosti je tematski sastanak Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE, pod naslovom „Djeca u pokretu“, posvećen zaštiti prava djece u međunarodnim migracijama, koji će se održati 5. studenoga u Zagrebu. Ovaj međunarodni skup zajednički organiziraju Ured pravobraniteljice za djecu i Save the Children International.

Iz godine u godinu sve više organizacija i institucija u svijetu pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. Smisao je obilježavanja tog datuma razvijati kulturu prevencije u društvu te graditi ozračje “nulte tolerancije” spram svake vrste nasilja nad djecom. Tim povodom pravobraniteljica za djecu poziva na sustavno djelovanje u društvu kako bi se spriječilo zlostavljanja i zanemarivanja djece. Tome se znatno može pridonijeti i putem odgoja za nenasilje i nenasilno rješavanje sukoba na svim razinama obrazovnog sustava, zatim, putem osnaživanja djeteta da zatraži pomoć kad god je u opasnosti ili je izloženo fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju te putem otvaranja široko dostupnih savjetovališta i centara za podršku i pomoć žrtvama nasilja. U djelovanje na prevenciji nasilja potrebno je što više uključivati i samu djecu i mlade, koji mnogim svojim idejama, prijedlozima i aktivnostima pokazuju da to mogu i znaju.

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece pokrenula je UN-ova partnerska organizacija Women’s World Summit Foundation – WWSF, kako bi pridonijela jačanju svijesti o štetnosti svakog nasilja nad djecom i potrebi njegova sprečavanja. Kao podlogu za aktivnosti prevencije nasilja stručnjaci okupljeni u WWSF-u ove su godine objavili treće izdanje priručnika koji sadržava 19 tema ili područja ugrožavanja djece, s ključnim informacijama i poticajima za preventivno djelovanje. Glavna tema u 2013. je “Trgovanje djecom, dječja prostitucija i dječja pornografija”.

Želeći uključiti djecu i mlade u preventivne akcije WWSF je izradio i posebnu web stranicu za njih pod nazivom Youth Engage koja na pristupačan i zanimljiv način objašnjava ciljeve i način prevencije te poziva na akciju.

I Ured pravobraniteljice za djecu uključuje u ove aktivnosti svoju Mrežu mladih savjetnika MMS. Upravo na Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece članovi MMS-a u Hrvatskom će saboru voditi raspravu pod naslovom “Dječja prava u Hrvatskoj danas”, na kojoj će izvijestiti zastupnike te predstavnike Vlade RH i drugih institucija i organizacija o potrebama i problemima djece u Hrvatskoj, kao i o svojim viđenjima mogućih rješenja. Među aktualnim temama je i zaštita djece od različitih oblika nasilja i zlostavljanja. Ova MMS-ova rasprava je i središnji događaj kojim Ured pravobraniteljice za djecu obilježava svoju 10. obljetnicu.

U sklopu aktivnosti za prevenciju nasilja u 2013. godini Ured pravobraniteljice je također pripremio letak o zaštiti prava djece koja prose, koji je distribuiran u suradnji s policijom i gospodarskim subjektima. Osim toga, tijekom studenoga na Hrvatskoj televiziji će, u sklopu vanjskopolitičke emisije “Paralele”, biti prikazana reportaža o zaštiti prava djece čiji su roditelji u zatvoru, a koja je realizirana na prijedlog Ureda pravobraniteljice za djecu i u suradnji s njime.

Podsjećamo da Ured pravobraniteljice za djecu surađuje s WWSF-om od 2007., od kada sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, a za svoje aktivnosti u 2008. godini osvojio je prvu nagradu WWSF-a. Novčani iznos nagrade darovao je tada učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, pozvavši ih da se svojim znanjem i talentom i sami uključe u promicanje prevencije nasilja nad djecom. Tako su, na poziv pravobraniteljice, učenici 2009. godine uz Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece oblikovali seriju izvrsnih plakata, koji istodobno i opominju, ali i odašilju poruke nade. Svi ovi radovi dostupni su u katalogu objavljenom na internetskoj stranici pravobraniteljice za djecu.