Uz 8. ožujka – rasprava o ulozi žena u demografskoj politici

Uz 8. ožujka – rasprava o ulozi žena u demografskoj politici

Sabor 8.mart2016U povodu Međunarodnog dana žena u Hrvatskom je saboru 8. ožujka 2016. održana tematska sjednica pod naslovom “Uloga žena u demografskoj obnovi: bez uvažavanja koncepta ravnopravnosti spolova nema kvalitetne demografske politike”. Raspravu su organizirali saborski Odbor za ravnopravnost spolova i udruga B. a. b. e. i profesori Sveučilišta u Zagrebu, a gostovali su studenti zagrebačkih fakulteta te mladi iz političkih stranaka.

U uvodnom dijelu predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol uputila je čestitku povodom 8. ožujka – Međunarodnog dana žena istaknuvši da je uloga žena neminovno u fokusu svake rasprave o demografskoj politici, a jednako važni su mišljenje i glas mladih. Istaknula je ulogu mladih i Sanja Sarnavka, predsjednica Udruge B.a.B.e., ustvrdivši da će za dvadeset godina u Hrvatskoj biti ozbiljan manjak mladih ljudi.
Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je debata u kojoj su studentice i studenti Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti, Filozofskog fakulteta te članovi mladeži više političkih stranaka iznijeli stajališta o aktualnim problemima demografske politike te predstavili moguće prijedloge održive demografske politike, posebice iz perspektive rodne ravnopravnosti.
Demografska politika mora biti sveobuhvatna i dugoročna, žena je stup te politike, pa treba naći način da se uskladi majčinstvo i ženski rad, istaknuto je u raspravi uz brojne druge naglaske, a sva iznesena mišljenja objedinit će se i poslati političkim stranka, najavili su organizatori.
Raspravu je pratila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. (Foto: Hina)