Uz Dan borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna, zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje organizirao je konferenciju za medije.

 

Tom prilikom o problemu nasilja nad ženama i mogućim rješenjima govorili su pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje dr. Zvonimir Šostar i njegova pomoćnica za socijalnu zaštitu Romana Galić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, zamjenik ravnatelja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba dr. Domagoj Štimac, ravnateljica Doma za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb” Željka Barić, savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i drugi.

Na konferenciji je predstavljena Zagrebačka strategija jedinstvene politike za zaštitu od nasilja u obitelji u razdoblju od 2008. do 2010. godine. Također je predstavljena nova telefonska linija za pružanje psihološke pomoći, savjetovanje i informiranje potencijalnih počinitelja nasilja u obitelji, kao prva takve vrste u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj, pod nazivom „Dugin telefon“. Riječ je o novom projektu Doma “Duga – Zagreb”.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu pozdravila je inicijativu angažiranja lokalne zajednice na suzbijanju nasilja u obitelji koje predstavlja velik problem u društvu te je izrazila nadu da će ta akcija biti primjer i drugima. Podržala je i uvođenje „Duginog telefona“ s obzirom na nužnost pružanja psihološke pomoći i samom počinitelju nasilja u obitelji. Naime, odgovarajući tretman počinitelja vrlo je važan, jer poduzimanje aktivnosti samo u segmentu zbrinjavanja žrtava nasilja, kroz skloništa i sigurne kuće te pružanja čitave lepeze pomoći u vrijeme trajanja smještaja, nije dovoljno u procesu prevencije nasilja u obitelji.