Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

nasilje nad zenamaU organizaciji Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji, kazneno-pravnu zaštitu djece i nasilja nad ženama te Ministarstva pravosuđa, u Zagrebu je 18. rujna 2014. održan stručni skup kojim je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja u obitelji 22. rujna.

 

Skup je organiziran s ciljem postizanja učinkovitije suradnje državnih tijela u preveniranju i suzbijanju nasilja te su u njemu sudjelovali predstavnici pravosuđa, socijalne skrbi, zdravstva, policijskog i zatvorskog sustava te predstavnici svih pravobraniteljskih institucija. Na skupu je istaknuto kako, unatoč tome što statistički pokazatelji pokazuju da je broj prijavljenih nasilničkih ponašanja u 2013. godini manji nego prethodnih godina, postoji bojazan da je riječ samo o padu broja prijavljenih slučajeva, a ne o trendu smanjenja nasilja u obitelji. Razlog tome mogla bi biti loša ekonomska situacija i straha žrtava, koje su ekonomski ovisne o počinitelju nasilja, da će prijavljivanjem nasilja izgubiti sredstva za život. Također je istaknuto kako se, unatoč opsežnoj zakonskoj regulativi i razvijenom policijskom i zatvorskom sustavu, kao i sustavu socijalne i zdravstvene skrbi,  nasilje u obitelji i dalje učestalo događa.

Kroz izlaganja stručnjaka ukazano je na psihijatrijsko-pravne aspekte nasilničkoga ponašanja i modele organizacije i provođenja liječenja nasilnika, prikazani su rezultati istraživanja ubojstava u obitelji te rezultati i iskustva Odjela za podršku žrtvama i svjedocima i probacijskih ureda.

Stručni skup pratile su savjetnice pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić i Gordana Filipović.