VAFI: Sve više filmova o pravima djece

VAFI: Sve više filmova o pravima djece

VAFI 2015U Varaždinu je od 21. do 26. travnja održan 6. VAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, koji organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina. Zemlja partner u organizaciji festivala ove je godine bila Australija. Na VAFi-ju je prikazano ukupno 96 animiranih filmova koje su snimila djeca iz 25 zemalja svijeta. Osim glavnih nagrada za najbolja dječja ostvarenja u tri dobne kategorije: MINI za djecu do 10 godina, MIDI od 11 do 14 i MAXI od 15 do 18 godina, koju dodjeljuje stručni međunarodni žiri, dodjeljuje se i nagrada Plavi VAFI za promicanje prava djeteta, o kojoj odlučuju predstavnici Ureda pravobraniteljice za djecu i UNICEF-ovog ureda u Hrvatskoj.

 Festival VAFI je proteklih godina uveo i natjecanje u konkurenciji VAFI SENIOR, u kojoj se natječu odrasli profesionalni autori animiranih filmova, također u kategorijama MINI, MIDI i MAXI, ovisno o dobnoj skupini kojoj je film namijenjen. Najbolje među njima odabire dječji žiri, u kojem su i ove godine bila djeca iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina. Među 104 najbolja profesionalna filmska ostvarenja djeca su odabrala najbolje te su svoje odluke svečano objavila na otvaranju drugog dijela festivala VAFI JUNIOR, održanom 23. travnja 2015.

Za trajanja festivala njegovi su organizatori, pod vodstvom Sandre Malenice i Hrvoja Seleca, organizirali i niz pratećih programa za djecu Varaždina i goste kojima su, osim privlačnih filmskih programa, ponuđene i kreativne radionice crtanja stripa, izrade optičkih igračaka i druge.

Za VAFI JUNIOR prijavljeno je ukupno 336 filmova iz 42 zemlje svijeta, a selektori su za natjecanje odabrali 96 filmova: 27 filmova najmlađih autora u MINI kategoriji, 34 u MIDi i 35 u MAXI kategoriji. Iz godine u godinu tematika dječjih i općenito ljudskih prava na VAFI-ju je sve više zastupljena i sve bolje predstavljena u animiranim filmovima djece. Ove godine mnogi filmovi bavili su se pitanjima koja se odnose na prava na čist okoliš, prava na zaštitu od nasilja, ali i na prava na ravnopravnost spolova u društvu te na borbu protiv rodnih stereotipa. Na VAFI-ju su se mogli vidjeti filmovi koji iskreno i otvoreno progovaraju o različitim oblicima kršenja prava djece – nasilju nad djecom u obitelji, o iskorištavanju dječjega rada i djeci koja prose, kao i o problemima djece koja žive na ulici te su izložena svim oblicima nasilja uključujući i seksualno nasilje i iskorištavanje.

Najviše dječjih filmova pripovijeda duhovite priče i dosjetke na razigran dječji način, često uz neizbježan crni humor i ironiju. Oni najčešće nastaju sa svrhom da potaknu kreativno dječje izražavanje pomoću različitih materijala i animacije, ali i da zainteresiraju djecu za pojedine teme koje su za njih važne ili barem odrasli misle da bi im trebale biti važne.  

Dio filmova obrađuje osjetljive teme važne za dječje samopoštovanje, sazrijevanje, odrastanje, preuzimanje odgovornosti, propitivanje društvenih odnosa i vrijednosti, djetetova položaja i uloge u njegovu neposrednom okružju, „uklapanja“ ili  „neuklapanja“. Vrijednost je ovih filmova u tome što potiču na razmišljanje, ponekad čak i provociraju kako bi potaknuli kritički odnos prema stvarnosti – bilo da je riječ o propitivanju povijesnih tema, rodnih stereotipa, pitanja zaštite okoliša, sukoba među ljudima i nasilja, siromaštva. Animirani film daje djeci potpunu slobodu u izboru izražajnih sredstava, i tehnike animacije tako da ona svoju filmsku priču mogu ispričati animiranjem crteža ili figurica koje su načinila od različitih materijala, ali i korištenjem simbola, upotrebnih predmeta, komadića papira, tekstila ili hrpica soli i pijeska koje animiraju.  

Međunarodni žiri, kojem je na čelu bio hrvatski ilustrator i autor stripova i crtanih filmova Krešimir Zimonić, a članovi su bili Jacqueline Cosgrowe iz Australije i Gert Hermans iz Belgije, dodijelio je nagrade prema kategorijama. U MINI kategoriji prvu je nagradu dobio film „U zemlji male buhe“, koji slavi bogatstvo različitosti i poziva na zajedništvo u raznolikosti, čiji su autori petogodišnjaci iz Italije. U MIDI kategoriji najboljim je proglašen film „Fatao i ulica“, u kojem su djeca iz Burkine Faso ispričala iskrenu i dirljivu priču o stradanju dječaka koji je pobjegao od kuće i bio prisiljen preživljavati na ulici. A u MAXI kategoriji prvo je mjesto osvojio film „Žene radničke klase“ iz Velike Britanije, posvećen sjećanju na veliki štrajk rudara iz 1984. godine. Plavog VAFI-ja osvojio je film „Pahuljko i sedam patuljčica“ iz Belgije, u kojem su djeca poznatu bajku prepričala tako da su duhovito izokrenula mnoge stereotipe na koje smo navikli u klasičnim bajkama. Predstavnice UNICEF-a i Ureda pravobraniteljice za djecu Gorana Dojčinović i Maja Flego ocijenilo su da je to kreativan i inspirativan poticaj u promišljanju o ravnopravnosti djevojčica i dječaka te ravnopravnosti spolova u društvu općenito. Osim toga, dodijelile su i pet ravnopravnih drugih nagrada filmovima koji govore o kršenju prava djece ili aktivno zagovaraju ostvarivanje prava djece.

U svakoj kategoriji dodijeljeno je još po četiri ravnopravne druge nagrade te su mnogi gosti festivala, poput djece iz Grčke, Armenije i Hrvatske, iz Varaždina otišli s osvojenim priznanjima.

Više o VAFI-ju i dodijeljenim nagradama pročitajte ovdje. (Foto: www.vafi.hr)