Valpovo: Konferencija o alternativnim centrima podrške za djecu i roditelje

obitelj3

Na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge, Dječjoj kreativnoj kućici u Osijeku – DOKKICA odobren je program “Razvoj socijalnih usluga – alternativni centri podrške za djecu i roditelje”. Udruga je započela s njegovim provođenjem te u sljedeće tri godine planira ponuditi usluge za djecu u riziku i s problemima u ponašanju te za njihove roditelje u uspostavljenim centrima za podršku u Đakovu, Valpovu, Donjem Miholjcu i Osijeku.

Da bi se mogao ostvariti ovaj cilj, nužna je suradnja udruge s centrima za socijalnu skrb, institucijama odgoja i obrazovanja, lokalnom samoupravom te ostalim dionicima koji djeluju u lokalnoj zajednici. U tu svrhu u Gradu Valpovu je 29. rujna 2017. održana prva od četiri konferencije na kojoj su sudjelovali predstavnici zainteresiranih partnera i na kojoj je predsjednica udruge DOKKICA Ines Novak predstavila rad udruge i navedeni program. Sudionicima se obratila i Janja Oklopčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Valpovo, koji je partner u programu, te ih je upoznala s procesom transformacije i deinstitucionalizacije ustanova socijalne skrbi i aktivnostima koje sustav provodi u prevenciji izdvajanja djeteta iz obitelji.
Jedan od partnera u programu je i Grad Valpovo, a o ulozi lokalne zajednice u osnaživanju kapaciteta za razvoj alternativnih usluga govorila je zamjenica gradonačelnika Ana Brajnović. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović održala je izlaganje pod naslovom “Ostvarivanje prava djece u lokalnoj zajednici” naglasivši potencijal lokalne zajednice u preventivnim aktivnostima i ostvarivanju svih prava djece, što je ujedno i obveza iz međunarodnih dokumenata i nacionalnih propisa.