Vatromet dječje kreativnosti na 12. VAFI&RAFI festivalu animiranog filma u Varaždinu

Vatromet dječje kreativnosti na 12. VAFI&RAFI festivalu animiranog filma u Varaždinu

U Varaždinu je od 3. do 6. lipnja 2021. održan 12. VAFI & RAFI, Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih. Osim po promoviranju dječjeg filmskog stvaralaštva bez granica, ovaj festival postao je poznat i po zagovaranju dječjih prava budući da, uz nagrade po dobnim kategorijama djece, dodjeljuje i nagradu Plavi VAFI za film kojim se promiču prava djece. U žiriju za nagradu Plavi VAFI, tradicionalno sudjeluje i Ured pravobraniteljice za djecu.

Organizator festivala Filmsko-kreativni studio VANIMA ove je godine uspio, unatoč pandemiji, dovesti u Varaždin ugledne filmske stručnjake te organizirati dio festivala i popratnih događanja uživo, održati radionice za djecu te ugostiti dječju publiku i na pojedinim projekcijama dječjih filmova.

U službenoj konkurenciji prikazano je ukupno 80 filmova u kategorijama MINI, čiji su autori djeca u dobi do 10 godina, MIDI – djeca od 11 do 14 godina i MAXI, od 15 do 18 godina.

Na čelu ovogodišnjeg stručnog žirija bio je Amerikanac Joshua Staub, član Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) koja dodjeljuje američku filmsku nagradu Oscar, nagrađivani redatelj i animator, nekada član Disney studija, koji danas radi za Netflix. Članovi stručnog žirija bili su i Antonija Veljačić, animatorica koja vodi Malu školu crtanog filma u Zagreb filmu, te profesor emeritus Dragan Milinković Fimon iz Srbije, koja je bila zemlja partner ovogodišnjeg izdanja VAFI&RAFI festivala.

Nakon što su pogledali 80 filmova u službenoj konkurenciji, stručni VAFI žiri dodijelio je prve nagrade u MINI kategoriji filmu “Mega mega mega party”, studija Camera-etc iz Belgije, u MIDI kategoriji filmu “Snovi na kvadrat”, Bacača sjenki iz Hrvatske i u MAXI kategoriji filmu Ljetni mrak mlade autorice Ivane Šerić, također iz Hrvatske.

Žiri Plavog VAFI-ja, u kojem su i ove godine bile Marina Knežević Barišić iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, zatim glavna urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego,  nagradu je dodijelio filmu „Malo božićno drvce“, poznatog belgijskog studija za rad s djecom na animaciji Camera-etc. U obrazloženju nagrade, žiri je istaknuo kako taj film, uz razigranu ekološku priču, vodi gledatelje kroz niz dječjih prava i potreba te ih suočava s nekim od najtežih izazova djetinjstva i pronalazi maštovita rješenja problema. On govori o važnosti očuvanja okoliša, potrebi za pripadanjem i odrastanjem u obitelji, o uvažavanju različitosti i pravu na izbor. A sve to čini na način blizak djeci, služeći se djeci bliskim simbolima i porukama, te potvrđujući vrijednost i ljekovitost dječje stvaralačke igre kroz animaciju.

U sklopu festivala održana je i panel rasprava “Filmsko stvaralaštvo djece u kriznim vremenima”. U jednosatnoj raspravi o aktualnoj temi sudjelovali su članice žirija Plavog VAFI-ja Maja Flego i Ana Dokler, voditeljica Filmsko kreativnog studija VANIMA Dubravka Kalinić Lebinec, i profesor emeritus Dragan Milinković Fimon kao poznavatelj tematike filma za djecu i filmske kulture u školi, a raspravu je vodio politolog i filmski kritičar Boško Picula. Raspravu se može pogledati na snimci j na službenim Facebook stranicama VAFI & RAFI festivala.

Zaključujući festival, njegov je direktor Hrvoje Selec najavio da će zemlja partner idućeg 13. izdanja VAFI & RAFI festivala, 2022. godine biti Češka.

Podsjetimo na kraju da su organizatori festivala Filmsko-kreativni studio VANIMA i Art-kino iz Rijeke, suorganizatori Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, POU Varaždin i Kino GAJ. Više informacija o festivalu i popratnim događanjima možete pronaći na službenim internetskim stranicama Festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.