Važnost prevencije karijesa već od vrtića

Važnost prevencije karijesa već od vrtića

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić su 23. siječnja 2019. u Ministarstvu zdravstva sudjelovale u svečanosti pokretanja pilot-projekta nadziranog četkanja zubi u dječjim vrtićima i školama, koji je nastao u suradnju Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cilj pilot-projekta nadziranog četkanja zubi je prevencija karijesa u dječjoj dobi i usvajanje navika te izrada zaključaka i preporuka za provođenje aktivnosti na nacionalnoj razini.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi pilot-projekt predstavila je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U pilot-projektu će sudjelovati 11 dječjih vrtića s dvije ili više skupina djece u dobi od tri godine i 10 osnovnih škola, svaka s dva razredna odjela učenika 1. razreda, što je ukupno oko tisuću djece. Vrtići i škole su izabrani tako da su zastupljene ruralne i urbane sredine. Projekt će se odvijati od ožujka do lipnja 2019. godine, a za svu uključenu djecu osigurane su besplatne četkice i paste za zube.

Glavni provoditelji programa su odgajatelji i učitelji koji direktno nadziru četkanje zubi te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine koji će pružiti stručnu pomoć odgajateljima i učiteljima u provođenju projekta.

Predstavljanje pilot-projekta okupilo je brojne sudionike, među kojima i predstavnike Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvatske liječniče komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, predstavnike uključenih dječjih vrtića i škola te Ministarstva znanosti i obrazovanja, zatim Agencije za odgoj i obrazovanje, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, društava medicinskih sestara te tvrtke koja je za projekt donirala besplatne četkice i paste za zube.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević podržala je provođenje projekta još u fazi njegove pripreme. Obraćajući se okupljenima ona je podržala napore u ostvarivanju zdravstvenih prava djece te istaknula važnost projekta u zaštiti oralnog zdravlja djece. Izrazila je nadu da će iskustva, zaključci i preporuke koji proizađu iz pilot-projekta rezultirati provođenjem aktivnosti nadziranog četkanja zubi za veći broj djece na nacionalnoj razini i da će četkanje zubi, u uvjetima i na način koji je predviđen projektom, postati dio svakodnevice naše djece u vrtićima i školama. To bi svakako trebalo postati i djelom svakodnevne rutine u obitelji.

Više o ovom događaju pročitajte ovdje.