Važnost trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika

U povodu obilježavanja 38. Dana hrvatskih odvjetnika, hrvatska odvjetnička komora (HOK) održala je 18. ožujka 2022. Okrugli stol “Trajno stručno usavršavanje odvjetnika – jamstvo uspješnog obavljanja odvjetničke službe”. Sudionike skupa, na kojemu su bili predstavnici odvjetničkih komora Europe i regije, a sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu, pozdravio je ministar pravosuđa i uprave lvan Malenica ističući važnost neprekidnog stručnog usavršavanja za kvalitetno i učinkovito pravosuđe.

O važnosti uvođenja trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika izlagali su James MacGuill, predsjednik Vijeća odvjetničkih komora Europe CCBE-a, Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Mićo Ljubenko, dopredsjednik HOK-a, Ivo Brkić, član Upravnog odbora HOK-a, te odvjetnici lgor Mucalo i Dalibor Valinčić. Okruglim stolom je moderirala Laura Valković, predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a, koja je ujedno predstavila rad Odvjetničke akademije.

Obveza trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika u RH prvi put je uvedena posljednjim izmjenama Zakona o odvjetništvu, a takva obveza postoji u svim zemljama EU. O iskustvima organiziranja programa stručnog usavršavanja odvjetnika govorili su predstavnici odvjetničkih komora u Sloveniji Češkoj i Srbiji, ističući kako je upravo trajno usavršavanje jamstvo uspješnog obavljanja odvjetničke službe.