Veliki jesenski sastanak MMS-a ispunjen aktivnostima

Veliki jesenski sastanak MMS-a ispunjen aktivnostima

Vrlo intenzivan radni i kreativni susret članova Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu MMS-a iz cijele Hrvatske održan je od 30. rujna do 1. listopada 2016. u Donjoj Stubici, u hotelu Jezerčica. Članovi MMS-a dogovarali su se o tome kako će javnosti predstaviti svoju strategiju protiv psihičkog vršnjačkog nasilja, upoznali su svoje nove članice i raspravljali o raznim temama poput medijskih sadržaja za djecu, dječje participacije i društvene odgovornosti poslovnog sektora.

Vrlo važan trenutak bio je upoznavanje s novim članicama MMS-a koje su zamijenile petero članova kojima je mandat istekao jer su navršili 18 godina te službeno više nisu djeca. Na samom početku rada predstavile su se četiri djevojke: Antea Latinčić iz Sesveta, Elena Škrtić iz Zagreba, Lucija Brašnić iz Varaždina i Nikola Barilić iz Dugog Sela, koje će ubuduće biti savjetnice, suradnice i ambasadorice pravobraniteljice za djecu u svojim sredinama.


Tom su prilikom i svi drugi članovi MMS-a kratko opisali vlastiti doživljaj rada u MMS-u i otkrili na koji način je ta uloga važna za njih osobno. Posebno su dirljivi bili iskazi punoljetnih članova za koje je jesenski susret bio i najava oproštaja s MMS-om.


Uz posebne darove i zahvale svojih prijatelja i pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, uz tortu i prigodno slavlje, Adrian Berkić, Marko Mandarić, Jelena Mekota, Domagoj Topić i Marta Tušek u šaljivom su tonu “ispraćeni u povijest MMS-a”, preuzevši pritom još neke posebne zadatke i zaduženja u predstavljanju njegove Strategije protiv vršnjačkog nasilja.


Glavnina rada na velikom jesenskom sastanku MMS-a odnosila se upravo na dogovor i pripremanje za javno predstavljanje MMS-ove Strategije protiv vršnjačkog nasilja “Stop tišini koja boli!” u predstojećem Dječjem tjednu koji se ove godine obilježava od 3. do 9. listopada.Svi članovi MMS-a pripremali su se za predstavljanje strategije vršnjacima, djeci koja će doći u posjet uredima pravobraniteljice u Zagrebu, Splitu i Osijeku, a dio ih se pripremao za nastup na konferenciji za novinare zajedno s pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić, najavljenom za 4. listopada u Zagrebu.


U nastavku rada raspravljalo se o pojedinim temama pokrenutim na elektroničkom forumu MMS-a, kao što su neprimjereni oglasi u dnevnim novinama i na teletekstu te nedostatak sadržaja za djecu i mlade u medijima općenito, a posebno na televiziji.


Sljedećeg dana dio aktivnosti vodili su gosti iz UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku. Razgovor s članovima MMS-a o razvoju modela dječjeg sudjelovanja i o raznovrsnim mogućnostima sudjelovanja mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu u društvu vodila je dr. Ivana Jeđud Borić.

Gorana Dojčinović i suradnici iz UNICEF-a pozvali su članove MMS-a da upute svoje poruke o tome što poslovni sektor i poslovni lideri mogu učiniti za djecu. Neke njihove izjave su snimljene i bit će prikazane na konferenciji Zagrebačke burze “Izazov promjene” u Rovinju 10. listopada 2016.