Vinkovci: Okrugli stol “Implementacija prava djeteta u obiteljima udomitelja”

Vinkovci: Okrugli stol “Implementacija prava djeteta u obiteljima udomitelja”
obiteljPravobraniteljica Mila Jelavić održala je uvodno izlaganje “Dječja prava u udomiteljskim obiteljima” na okruglom stolu u Vinkovcima, održanom 19. veljače 2010. pod naslovom “Implementacija prava djeteta u obiteljima udomitelja”. Skup je organizirala Udruga za inicijative u socijalnoj politici, a sudionici su bili predstavnici ustanova socijalne skrbi Vukovarsko srijemske županije, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, lokalne zajednice, Grada Vinkovaca te civilnog sektora i udomitelja.

Na skupu se raspravljalo o  normativnom uređenju, iskustvima te o aktualnom stanju u udomiteljstvu, o poteškoćama s kojima se susreću udomitelji u skrbi za smještenu djecu, problemima djece koja se nalaze u udomiteljskim obiteljima, popularizacijom udomiteljstva kao primjerenijeg i humanijeg oblika skrbi o djeci.

Cilj rasprave bio je podići razinu javne svijesti o problematici udomiteljske skrbi za djecu kako bi se unaprijedilo kvalitetu usluga udomiteljskog smještaja za djecu i zadovoljavanja najboljeg interesa djece.

U isto vrijeme, paralelno s raspravom za okruglim stolom, odvijale su se i dvije radionice. Na jednoj su stručnjaci razgovarali sa skupinom od 12 udomljene djece, slušali njihovo viđenje udomiteljskog smještaja i udomiteljske skrbi,  nakon čega su razgovarali sa stručnim radnicima centara za socijalnu skrb u Vinkovcima i Vukovaru.

U drugoj radionici sudjelovali su udomitelji iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, koji su iznosili vlastita iskustva i mišljenja.  Izrazili su zadovoljstvo što im je pružena prilika da govore o teškoćama i problemima s kojima se susreću u ostvarivanju skrbi o djeci i u svakodnevnom životu.