Virtualno svečano savjetovanje Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”

Virtualno svečano savjetovanje Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”

Središnji koordinacijski odbor Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” i Savez Društva “Naša djeca” Hrvatske i ove su godine organizirali svoje svečano savjetovanje i proglašenje gradova/općina –prijatelja djece i Naj-akcija u 2020. No, kao i mnoga druga događanja, zbog epidemije COVID-19 i ove su se svečane aktivnosti morale organizirati u virtualnom prostoru. Virtualno svečano savjetovanje, održano je 21. prosinca 2020., a njome je obilježena i 21 godina ovih aktivnosti u Hrvatskoj.

Savjetovanje je otvorila prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” i predsjednica Saveza DND-a Hrvatske, navodeći kako danas postoji 76 gradova i dvije županije koje nose  titulu prijatelja djece, u kojima se djeluje po mjeri djece. To predstavlja doprinos provedbi odredbi Konvencije o pravima djeteta na lokalnim razinama te pridonosi izgradnji ljepšeg, plemenitijeg i boljeg svijeta za zdravo odrastanje djece.

Nakon toga pročitano je pismo podrške prof. dr. sc. Josipa  Grgurića, veterana ove i mnogih drugih akcija za unapređivanje prava djece u Hrvatskoj. Potom su se pozdravnim riječima skupu obratili gosti, među kojima i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.  Sudionike je pozdravila predstavnica UNICEF-ovog ureda Hrvatsku Marijana Šalinović, predstavnica Grada Zagreba, zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Katarina Milković, te državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađarić. prikazano je i video-obraćanje savjetnice Predsjednika RH Jadranke Žarković.

Pozdravljajući sudionike online svečanosti, pravobraniteljica Pirnat Dragičević istaknula je kako joj je posebno drago što je dragocjena tradicionalna akcija “Gradovi i općine prijatelji djece”, unatoč pandemiji koja nosi brojne rizike od ugroze dječjih prava, uspjela održati kontinuitet i što zajednice gradova i općina pokazuju senzibilitet, želju i odlučnost usmjeriti se na ostvarenje prava najmlađih članova svoje zajednice. Izrazila je nadu da će broj gradova i općina koje će ponijeti ovu titulu i dalje rasti, s čime će i djeca, i naše društvo postajati bogatiji.

Na skupu, u dijelu koji se odnosio na Novu europsku strategiju za djecu od 2021. do 2026. godine, sudjelovala su i djeca koja su govorila o ulozi i doprinosima djece iz Dječjih vijeća i Nacionalnog foruma Eurochilda Hrvatske (NEF) u izradi strategije i konzultacijama s odraslima u izradi ovoga dokumenta. O tome su izvijestili dječji vijećnici Grada Opatije – Petra, Jan i Vito, te Antonio iz Velike Gorice.

Potom su Alma Čakmazović i Gorana Banda iz Agencija Re:Public predstavile istraživanje pod nazivom “Kako gradovi komuniciraju s djecom”.

U drugom dijelu savjetovanja predstavljene su najoriginalnije “Naj-akcije 2020.” općina i gradova te su dodijeljene povelje i pohvale.  Ukupno je prijavljeno 57 “Naj-akcija” u ovoj godini. Također su proglašeni novi gradovi i općine-prijatelji djece u 2020. – taj prestižni naziv dobio je grad Novska te općine Strahoninec i Bale.