Više od 30 tisuća djece i mladih na 12. Festivalu prava djece

Više od 30 tisuća djece i mladih na 12. Festivalu prava djece

Na ovogodišnjem 12. Festivalu prava djece, koji se zbog epidemije COVID-19, umjesto u kinodvoranama, morao održati putem različitih ekrana, privukao je tri puta više sudionika od prošlogodišnjeg festivala. U programskim aktivnostima provedenim u školama i ostalim obrazovnim ustanovama i organizacijama sudjelovalo je ukupno 27.089 djece i mladih iz cijele Hrvatske. Budući da su svi filmovi i materijali bili dostupni online, putem stranice www.festivalpravadjece.com, priliku za sudjelovanjem imala su i djeca iz mnogih mjesta koja nemaju kino.

Festival prava djece organizirala je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Hrvatskim filmskim savezom i Uredom pravobraniteljice za djecu. Ured pravobraniteljice sudjelovao je u izboru filmskih radova koje su snimili učenici osnovnih škola, u školskim filmskim družinama i izvanškolskim filmskim klubovima.

Tijekom festivala, učenici osnovnih i srednjih škola gledali su filmove koje su snimili njihovi vršnjaci, o temama kao što su: mentalno zdravlje, pandemija, društvene mreže, prihvaćenost u društvu i niz drugih tema, koji prikazuju svakodnevicu djece i mladih na njima zanimljiv i poticajan način. Kako je Festival prava djece jedini inkluzivan filmski festival, te su njegovi sadržaji dostupni i djeci s oštećenjima sluha i vida, pratilo ga je i više od 70 djece s takvim teškoćama.

Ukupno je na projekcijama filmova sudjelovalo 411 osnovnih škola i 146 srednjih škola, a na zasebnim radionicama “Razgovor počinje filmom”, u šest škola, sudjelovalo je 120 učenika.

Dio festivalskog programa nazvan “Dobre vibracije”, koji nudi zabavne obiteljske filmove, ove godine se prvi put prikazivao putem televizijskih ekrana na HRT 3, a ti su filmovi također bili prilagođeni djeci s oštećenjima sluha i vida, te popraćeni audiodeskripcijom.

Više o rezultatima ovogodišnjeg Festivala prava djece i reaakcijama nastavnika i učenika na prikazane filmove pročitajte ovdje.