Višnja Biti dobila novinarsku nagradu za životno djelo

Višnja Biti dobila novinarsku nagradu za životno djelo

U povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja 2018., Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je godišnje nagrade novinarima za 2017. godinu. Tom je prilikom novinarkom godine proglasilo Maju Sever, a nagradu za životno djelo dobila je novinarka i urednica na Hrvatskom radiju Višnja Biti, koja je u svome radu često surađivala i s Uredom pravobraniteljice za djecu.

Novinarske nagrade tradicionalno se dodjeljuju u devet kategorija: za pisano, radijsko, televizijsko, internet i istraživačko novinarstvo, kao i za novinsku fotografiju, snimateljski rad, za životno djelo i za Novinara godine. Među ostalim dobitnicima Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je Kristina Turčin, novinarka Jutarnjeg lista, a Dora Kršul s portala Srednja.hr, dobila je dvostruku nagradu Marija Jurić Zagorka – za internetsko, ali i za istraživačko novinarstvo. Više o nagradama pročitajte ovdje.

Višnja Biti, dugogodišnja cijenjena novinarka i urednica na Hrvatskome radiju, autorica dugovječne emisije “Zašto tako”, koja ustrajno govori o djeci i mladima već više od 40 godina, osobito je poznata po tome što je u svojim emisijama redovito davala prostor autentičnim glasovima djece i mladih. Tako im je omogućavala da sami govore o sebi, svojim željama, nastojanjima i ciljevima, za razliku od drugih pristupa u kojima su najčešće samo odrasli govorili o njima. Proteklih godina Višnja Biti je često i intenzivno surađivala s Uredom pravobraniteljice za djecu, pratila aktivnosti, publikacije i inicijative pravobraniteljstva kao i Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Niz godina je članica žirija u sklopu smotre dječjeg stvaralaštva Lidrano, a bila je aktivna i u različitim radnim tijelima usmjerenim na zaštitu prava djece.

U obrazloženju Nagrade Otokar Keršovani za životno djelo istaknuto je kako je Višnja Biti cijeli profesionalni vijek posvetila tinejdžerima. Bila je još studentica kad je krajem sedamdesetih na Hrvatskom radiju pokrenula emisiju “Zašto tako” i jedva starija od svojih sugovornika koji su joj se rado povjeravali. Bilo je to prvi put da netko u radijskom programu otvoreno govori o svojim intimnim problemima, ljubavi, svojem mjestu u obitelji, pubertetu. Naglašeno je i kako je Višnja Biti tijekom desetljeća predanoga rada svojom emisijom pitanja djece i mladih s margine medijskoga prostora stavila u fokus pažnje.

U obrazloženju je, među ostalim, istaknuta i njezina višegodišnja suradnja s Uredom pravobraniteljice za djecu i drugim institucijama angažiranim u zaštiti djece.

Prije dodjele nagrada okupljenima se obratio predsjednik HND-a Saša Leković koji je naglasio da nam ono što se događa s novinarima i medijima širom svijeta ne dopušta da na Svjetski dan slobode medija slavimo medijske slobode već obvezuje na podsjećanje da su medijske slobode u mnogim zemljama i dalje ozbiljno ugrožene. Istaknuo je i kako Hrvatska postavši dijelom EU nije osigurala standarde na koje se obavezala kada je riječ o medijskim slobodama. Istaknuo je da Hrvatska još nema jasnu i konzistentnu medijsku politiku, pa zato još nemamo ni medijsku strategiju ni sveobuhvatnu analizu medijskog zakonodavstva i prijedloge promjena.

Dodjelu nagrada pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. (Izvor: Hina; foto: D. Cerić)