Za bolju zaštitu prava odraslih i djece na područjima stradalim od poplava

Za bolju zaštitu prava odraslih i djece na područjima stradalim od poplava

Saborulaz7 vSaborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, na sjednici održanoj 4. veljače 2015.,  jednoglasno je podržao “Izvješće pučke pravobraniteljice o ljudskim pravima u kontekstu katastrofe uzrokovane poplavama u Vukovarsko-srijemskoj županiji”. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je tom prilikom na nedostatke sustava, nalazeći da u njemu nedostaju propisani kriteriji za distribuciju humanitarne pomoći.

 

Vidović je upozorila i kako nije bilo sveobuhvatne evidencije o stradalnicima i njihovim potrebama, što bi jamčilo transparentan sustav te smanjilo mogućnost zlouporaba, kao i da smještaj u kontejnerskom naselju nije bio primjereno planiran, posebno kad je riječ o obiteljima s djecom, bolesnima, starim i nemoćnima.

Na sjednici je bila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja je upozorila da se u kontejnerskim naseljima još uvijek nalazi veliki broj djece, među kojima i djece dojenačke dobi. Podsjetila je da se tijekom svojih obilazaka obitelji s djecom na poplavljenim područjima uvjerila u to kako je tamošnje stanovništvo otprije suočeno s brojnim teškoćama i nedostacima koji dodatno pogađaju djecu. Na uklanjanju tih problema nužno je raditi sustavno i kontinuirano, neovisno o sanaciji posljedica poplave, vodeći računa o specifičnim potrebama djece koja odrastaju u nepovoljnim uvjetima i specifičnim oblicima podrške koji su im neophodni.

Pravobraniteljica Milas Klarić izvijestila je i o preporukama koje je nakon obilazaka poplavljenih područja uputila ministarstvima te Vladi RH, u srpnju i u prosincu 2014., želeći upozoriti na  potrebe djece te na to da je najmlađima nužno dati prioritet u zbrinjavanju stradalih.

U privitku donosimo preporuku upućenu Vladi Republike Hrvatske.