Za školske programe prevencije seksualnog nasilja

Za školske programe prevencije seksualnog nasilja

 

zenska_soba.okrugli_stol_2011U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ženska soba – Centar za seksualna prava organizirala je 24. studenoga 2011. okrugli stol “Uvođenje prevencijskih programa protiv seksualnog nasilja u škole” kako bi upozorila javnost na rasprostranjenost seksualnog nasilja nad djecom i mladima te među djecom i mladima.

Uz koordinatoricu Ženske sobe mr. sc. Maju Mamulu, uvodna izlaganja na temu prevencije seksualnog nasilja i uvođenju prevencijskih programa u škole u Hrvatskoj, održale su saborska  zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Gordana Sobol, pročelnica Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Vesna Jureša, voditeljica programa CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Sanja Cesar i Emina Bužinkić uime Inicijative za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Okrugli stol je okupio sudionike/ce iz javnog i civilnog sektora, tijela državne uprave i organizacija civilnog društva koje se bave preventivnim programima usmjerenima protiv nasilja među mladima. Sudionici su razmijenili informacije s područja provedbe preventivnih programa protiv seksualnog nasilja i nasilja općenito te raspravljali o mogućnostima i izazovima uvođenja sustavne i obvezatne edukacije o prevenciji seksualnog nasilja među djecom.

U radu okruglog stola iz Ureda pravobraniteljice za djecu sudjelovala je Davorka Osmak-Franjić, savjetnica pravobraniteljice za djecu.