Za osmijeh djeteta u bolnici

Za osmijeh djeteta u bolnici

Savjetovanje.bolnicaU sklopu Akcije Za osmijeh djeteta u bolnici Savez društava naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Pedijatrijsko društvo hrvatske udruge medicinskih sestara organizirali su 8. travnja 2010. tematsko savjetovanje “Ostvarivanje prava djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi tijekom boravka u bolnici”, na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Uvodno izlaganje održala je dr. Dubravka Lipovac, voditeljica savjetovanja i članica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Za osmijeh djeteta u bolnici. Uslijedila su izlaganja “Psihološki aspekti hospitalizacije djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi”, Renate Cohe, specijalistice kliničke psihologije u Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu; “Uloga pedagoške službe na dječjim odjelima u zbrinjavanju osnovnoškolske djece i adolescenata bez roditeljske skrbi”, socijalne pedagoginje Ivanke Gregurinčić s Klinika za pedijatriju KBC-a Zagreb, koja je održala i izlaganje o ulozi socijalnog radnika na dječjim klinikama i odjelima; te “Uloga i djelatnost centara za socijalnu skrb”, ravnateljice Centra za socijalnu skrb Karlovac Mirjane Pogačić.

U rad savjetovanja aktivno se uključila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović, upućujući i na potrebu zaštite privatnosti djece smještene u bolnicama te na potrebu postupanja u skladu sa Zakonom o volonterstvu.