Zagreb: Konferencija za sigurnu igru

Zagreb: Konferencija za sigurnu igru

PlaygroundU organizaciji Centra za kvalitetu i sigurnost u Zagrebu je 14. travnja 2011. održana Prva konferencija za sigurnu igru, s međunarodnim sudjelovanjem. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić tom je prilikom održala izlaganje “Pravo djeteta na sigurnu igru”.

U radu Konferencije sudjelovali su predstavnici relevantnih državnih tijela – Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstva unutarnjih poslova i drugi.

Pravobraniteljica je u svom izlaganju podsjetila da je pravo djeteta na odmor i slobodno vrijeme, na igru i razonodu primjerenu dobi, kao i na slobodno sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima, definirano u Konvenciji o pravima djeteta, čime su propisane i obveze države u vezi s time. Istaknula je primjere prijava koje zaprima njen ured, a koje ukazuju na nepostojanje dovoljnog broja adekvatnih prostora za dječju igru, neodržavanost i neispravnost sprava za igru na postojećim dječjim igralištima, na loše higijenske uvjete, na rad i uvjete u dječjim igraonicama, a nažalost i na stradavanje djece na igralištima i u igraonicama.

Naglasila je kako je država na svim razinama, u skladu s Konvencijskim obvezama, dužna djeci osigurati kvalitetne sadržaje slobodnog vremena, a to znači i dostupne i sigurne prostore za dječju igru, da veliku ulogu u ostvarivanju ovog dječjeg prava imaju jedinice lokalne samouprave, a od nadležnih ministarstava očekuje se donošenje i izmjena odgovarajućih propisa, kojima će se zaštita i sigurnost djece podići na najvišu razinu. Također, istaknula je da bi donošenjem jedinstvenog propisa kojim bi se definirali pojmovi, standardi za uređenje i održavanje prostora za dječju igru, kao i odgovornosti nadležnih, društvo pokazalo stvarnu brigu za djecu i njihovu sigurnost u ovom području.

Izlaganja na Konferenciji održali su: državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Dijana Vican – “Sigurnost djece u odgojno-obrazovnim ustanovama”, Lino Fučić iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva – “Igrališta za djecu na javnim površinama”, Monika Kovačić iz Ministarstva unutarnjih poslova – “Policija – prevencija – sigurna igra”, Zoran Barčot iz KBC Sestre milosrdnice (nekadašnja Klinika za dječje bolesti Zagreb) – “Ozljede djece na igralištima, retrospektiva 10-godišnjeg iskustva”, Marinko Kramarić iz Centra za kvalitetu i sigurnost – “Sigurnost na igralištima za djecu – problemi i rješenja”, David Yearly iz organizacije RoSPA (Royal Society for the Prevention of Accidents) u Velikoj Britaniji s temom “Europska praksa u sigurnosti na igralištima” i Ivaylo Sirkarov iz bugarske podružnice RoSPA – “Pozitivna iskustava zemalja iz regije – Bugarska”.

Rad Konferencije pratila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček.