Zahvalnice učenicima Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci

Zahvalnice učenicima Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić 6. veljače 2017. je u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci podijelila zahvalnice učenicima i profesorima koji su s njezinim Uredom sudjelovali u zajedničkom projektu “Poznajem i poštujem dječja prava”. U sklopu projekta otvorena je izložba učeničkih radova u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu te objavljen kalendar za 2017., koji je upućen brojnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pravobraniteljica je zahvalila učenicima i njihovim mentorima te ravnatelju škole Damiru Šegoti na njihovom uključivanju i doprinosu te na rezultatima kojima se svi zajedno mogu ponositi. Izrazila je nadu da će učenici i u budućem radu zadržati u sjećanju važnost i vrijednost dječjih prava koje su tako lijepo prikazali u svojim radovima.
Pedesetak učeničkih radova privlače veliko zanimanje svih posjetitelja Male kuće dječjih prava, koja se nalazi u sklopu Ureda pravobraniteljice u Zagrebu, a u njoj se organiziraju brojna događanja, skupovi i susreti s djecom. A kalendar, koji je nastao odabirom 12 učeničkih ilustracija i tiskan u 900 primjeraka, dosad je već ‘razgrabljen’ i još se traži primjerak više. Kalendari s ilustracijama mladih Riječana dostavljeni su svim dječjim domovima, dječjim bolnicama i raznim drugim ustanovama za djecu u cijeloj Hrvatskoj, udrugama koje rade s djecom, državnim tijelima, predstavnicima hrvatske Vlade i zastupnicima Hrvatskoga sabora te organizacijama za zaštitu prava djece u Europi.


Pravobraniteljica za djecu već treću godinu zaredom, u suradnji sa srednjim umjetničkim školama, objavljuje godišnji zidni kalendar čiji je cilj približiti djeci i mladima Konvenciju o pravima djeteta. U izradi kalendara za 2017. godinu, pod nazivom “Poznajem i poštujem dječja prava”, sudjelovalo je ukupno 56 učenika grafičkog, aranžersko-scenografskog, kiparskog i industrijskoga smjera Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci (ŠPUR). U suradnji s pravobraniteljicom i njezinim timom, uz stručnu podršku svojih profesora, nastojali su što bolje upoznati dječja prava, rad pravobraniteljice i njezine Mreže mladih savjetnika. Također su stjecali stručna znanja o izradi ilustracija, oblikovanju kalendara, izradi kratkih animiranih filmova uz temu dječjih prava te interaktivnih slikovnica.


Postav izložbe, kao i cjelokupni stručni rad na projektu koordinirala je profesorica Jasmina Bukša, koja je na kraju susreta u školi rezimirala dojmove učenika i profesora. Istaknula je da im je rad na projektu o dječjim pravima donio nova znanja, ali i zadovoljstvo postignutim rezultatima te ostvarenom uspješnom suradnjom. Izlet u Zagreb, prilikom dolaska na svečano otvaranje izložbe 18. studenoga 2016., na kojem su učenici bili u središtu pozornosti, doživjeli su kao lijepu nagradu za svoj trud. Ravnatelj Damir Šegota također je zahvalio pravobraniteljici i njezinim suradnicama na prilici da učenici i profesori ŠPUR-a i u ovom projektu pokažu što sve mogu i znaju.


Zajedno s pravobraniteljicom u posjet školi došle su i njezine savjetnice Danijela Žagar i Maja Flego koje su od početka sudjelovale u organizaciji projekta.

Kalendar je dostupan na web stranici pravobraniteljice za djecu, kao i katalog izložbe “Poznajem i poštujem dječja prava“ u kojem su objavljena imena svih 56 učenika i sedam mentora koji su sudjelovali u projektu.