Zakonska regulativa obiteljskoga nasilja u Hrvatskoj

Zakonska regulativa obiteljskoga nasilja u Hrvatskoj

Ok.st._BabeU organizaciji Udruge Babe!, u sklopu programa “Savjetovalište za prevenciju, medijaciju i suzbijanje svih oblika nasilnog ponašanja u obitelji”, 21. veljače 2011. održan je okrugli stol “Zakonska regulativa obiteljskog nasilja u RH – usuglašavanje s međunarodnim standardima”.

Pozvane izlagačice, dr. sc. Ivana Radačić s Instituta Ivo Pilar, sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju MUP-a mr. sc. Renata Odeljan, odvjetnica Ines Bojić te predsjednica WAVE (Women Against Violence Europe) Rosa Logar, govorile su o međunarodnim standardima u području suzbijanja obiteljskog nasilja te o problemima hrvatskog zakonodavstva. Bilo je govora i o promjenama Prekršajnog zakona u odnosu na Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, kao i o problemima na koje djelatnici policije nailaze u provedbi Protokola  o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji i postojećih zakona u području zaštite od obiteljskoga nasilja, uz prijedloge za poboljšanja. Predsjednica WAVE Rosa Logar govorila je o iskustvima iz dugogodišnjeg rada u području zaštite žrtava obiteljskoga nasilja u Austriji. Prikazana su i dva slučaja vođena pred Europskim sudom za ljudska prava. Sudionici okruglog stola upoznati su s prijedlozima promjena i novim rješenjima koja bi trebala biti sadržana u novom Kaznenom zakonu. Raspravu je moderirala Sanja Sarnavka, predsjednica Udruge BaBe!.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, skup je pratila savjetnica Davorka Osmak Franjić. (Foto: www.babe.hr)