Započela svjetska kampanja “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”

Započela svjetska kampanja “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”

Ured pravobranitelja za djecu već se tradicionalno pridružuje svjetskoj kampanji pod nazivom “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima” (19 Days of Activism for Prevention of Violence and Abuse Against Children & Youth 1-19 November). Ova kampanja održava se na poziv i poticaj UN-ove partnerske organizacije Women’s World Summit Foundation – WWSF, započinje prvog dana u studenome, a središnji dan kampanje je 19. studenoga koji se u mnogim zemljama obilježava kao Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, te se ujedno naglašava njegova povezanost s Međunarodnim danom prava djeteta 20. studenoga, kad se obilježava obljetnica donošenja Konvencije o pravima djeteta.

Kampanja je usmjerena na razvoj prevencijske kulture te nudi 19 tema ili područja u kojima valja prepoznati rizike za djecu i prevenirati zlostavljanje i zanemarivanje djece. Središnja tema ovogodišnje kampanje je prevencija seksualnog zlostavljanja i nasilja nad djecom.

Zlostavljanje i nasilje nad djecom i mladima nastavlja biti svjetski fenomen koji krši prava djece, narušava njihov zdrav razvoj i odvija se u svim kontekstima. Kampanja ima cilj mobilizirati i potaknuti lokalno stanovništvo i aktivnosti nacionalnog civilnog društva za povećanje preventivnih mjera, te pomaže u povećanju solidarnosti i aktivizma u svjetskom zalaganju za okončanje nasilja nad djecom i mladima do 2030.

Kako bi potaknuo profesionalce koji rade s djecom i aktiviste za dječja prava da s djecom provode stručno utemeljene edukativne i zagovaračke akcije, WWSF je i ove godine objavio priručnik pod naslovom 19 Days of activism for prevention of violence against children and youth 1-19 November. Priručnik WWSF-a i druge informacije o kampanji potražite na poveznici https://www.woman.ch/19-days-of-activism-prevention-kit/.

On sadržava ključne informacije, podsjetnik na članke Konvencije o pravima djeteta i druge povezane dokumente, upućuje na korisne izvore te pruža obilje ideja i poticaja za rad s djecom i mladima na prevenciji svih vrsta nasilja nad djecom i za  sudjelovanje u kampanji.

Veliki broj zemalja pridružuje se kampanji svake godine, a Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske u njoj sudjeluje od 2007. godine.

Pravobraniteljica za djecu i ove se godine pridružuje kampanji te poziva sve nastavnike, odgojitelje i voditelje aktivnosti s djecom da različitim aktivnostima pridonesu izgradnji nulte tolerancije prema nasilju nad djecom. Pravobraniteljica za djecu će, u duhu kampanje, tijekom studenoga 2021. organizirati i sudjelovati u različitim aktivnostima usmjerenima promociji prava djece i zaštiti od svih oblika nasilja nad djecom.