Započela UNICEF-ova virtualna utrka Mliječna staza

Započela UNICEF-ova virtualna utrka Mliječna staza

UNICEF-ova virtualna, nacionalna i inkluzivna utrka Mliječna staza počela je u petak i trajat će do 12. rujna putem mobilne aplikacije na tisućama staza diljem Hrvatske sa ciljem osiguranja usluga za djecu s teškoćama i njihove obitelji u područjima gdje je dostupnost najmanja. Na utrku je dosad prijavljeno 6000 sudionika, među kojima više od 500 djece, 28 udruga koje rade s djecom sa teškoćama i 55 tvrtki.

Uz zajednički poziv na uključenje u utrku i pružanje podrške djeci s teškoćama u Hrvatskoj, virtualni start utrke obilježili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, paraolimpijka Nataša Sobočan i obitelji djece s teškoćama.

Humanitarna utrka drugu godinu zaredom okuplja veliki broj sudionika ujedinjenih oko zajedničkog cilja – podrške za djecu s teškoćama u razvoju. U Hrvatskoj za mnogu djecu s teškoćama ključne usluge još uvijek nisu dovoljno dostupne jer samo jedno od troje djece s teškoćama (korisnika naknada temeljem teškoće) ima pristup stručnim uslugama, a u najslabije razvijenim područjima u prosjeku tek jedno od četvero djece.

Proširenje usluga grupne psihosocijalne podrške i dnevnog boravka

Stoga će UNICEF sredstva prikupljena na ovogodišnjoj utrci uložiti u uspostavljanje i proširenje usluga grupne psihosocijalne podrške i dnevnog boravka, gdje djeca s teškoćama i njihove obitelji dobivaju podršku stručnjaka kao što su rehabilitatori, socijalni radnici, medicinske sestre, logopedi, psiholozi i razni terapeuti.

“Iako je u proteklih deset godina postignut veliki napredak za djecu s teškoćama u razvoju, svi mi zajedno – Vlada, organizacije civilnog društva, udruge roditelja djece s teškoćama, stručnjaci i privatni sektor – moramo osigurati da svako dijete s teškoćama dobije priliku ispuniti svoj puni potencijal, bez obzira gdje živi ili kakav društveno-ekonomski status ima”, istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Ministar Aladrović ističe kako Ministarstvo podržava tu hvalevrijednu utrku u kojoj nije važan rezultat pojedinca. “Osim prihoda od startnina Mliječne staze, čiji iznos ide za bolju dostupnost usluga tamo gdje je potrebno, Ministarstvo će osigurati više potrebnih stručnjaka, lokacije i prostore u koje će se ulagati, te ostala potrebna sredstva. Važno je da svi zajedno idemo prema istom cilju – podršci djeci s teškoćama i njihovim obiteljima”, poručio je Aladrović.

Utrka traje do 12. rujna, a prijave su moguće do zadnjeg dana na www.mlijecnastaza.hr. Svi se mogu prijaviti – djeca, obitelji, pojedinci, udruge, tvrtke –  i svojim kotizacijama pomoći osigurati bolju podršku djeci s teškoćama u razvoju.

Podršku humanitarnoj utrci Mliječna staza pružile su brojne osobe iz javnog i političkog života pozivajući, i prije samog početka utrke, sve zainteresirane građane da se pridruže utrci u ostvarivanju humanoga cilja. Niz njihovih video poruka dostupan je na UNICEF-ovoj stranici https://www.unicef.org/croatia/price/cijela-hrvatska-s-djecom-s-teskocama, a među njima je i poruka pravobraniteljice za djecu.

Helenca Pirnat Dragičević: Stvarajmo svijet u kojem je osmijeh svakoga djeteta jednako važan!

Svakom djetetu s teškoćama u razvoju trebamo omogućiti da se razvija, igra, uči i veseli u poticajnom okružju – ne samo u obitelji, već i u uređenim i opremljenim prostorima izvan obitelji, u društvu s vršnjacima i uz podršku specijaliziranih stručnjaka. Nažalost, za neku djecu to je i dalje – samo san.

I zato: iz sve snage trčimo u ovoj utrci, hodajmo i vozimo se kako god znamo, da bismo zajedno s djecom preskočili prepreke i pomogli da se ostvare njihovi snovi. Marljivo skupljajmo kilometre na Mliječnoj stazi kao zalog novih mogućnosti za djecu s teškoćama! 

Mijenjajmo zajedno teškoće u mogućnosti i stvarajmo svijet u kojem je osmijeh svakoga djeteta jednako važan!

(Izvor: Hina i UNICEF)