Započela akcija “Mir i dobro”

Započela akcija “Mir i dobro”

mirMinistarstvo unutarnjih poslova predstavilo je 12. prosinca 2008.  na konferenciji za novinare svoju tradicionalnu akciju “Mir i dobro” kojoj je cilj upozoriti na opasnost od pirotehničkih sredstava. Tom je prigodom pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala na oprez i odrasle i djecu. Akcija MUP-a počinje 15. prosinca 2008., a završava 7. siječnja 2009.

Djeca često nisu svjesna opasnosti i rizika koje nosi uporaba pirotehničkih sredstava i primamljivih eksplozivnih “igračaka”, koje su nažalost postale sastavni dio blagdanskoga slavlja. Ali odrasli moraju voditi računa o tome i shvatiti da su upravo oni odgovorni za posljedice takvih opasnih igara. Roditeljsko ponašanje pritom je presudno, jer njihovo toleriranje korištenja pirotehnike često dovodi do stradanja. Posebno treba paziti da djeca ne kupuju takva sredstva od ilegalnih preprodavača ili da ih ne pokušavaju načiniti sama.

Pravobraniteljica je stoga pozvala na odgovorno ponašanje ponajprije roditelje te je apelirala na MUP i Državni inspektorat da pojačaju nadzor prodaje pirotehničkih sredstava. Načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno podsjetio je na nesreće zbog neoprezne uporabe petardi koje su se dogodile ovog prosinca, jedna u Splitu kad je petarda pala u dječja kolica s desetomjesečnim djetetom, srećom bez težih posljedica, a druga u Imotskom, gdje je dječaku petardom ozlijeđeno oko.

Svi koji djecu potiču na igranje opasnim sredstvima i koji ih čine djeci dostupnima, moraju znati da su suodgovorni za svako povrijeđeno i unesrećeno dijete. Ured pravobraniteljice za djecu apelira da se eksplozivne igračke uopće ne koriste jer uporaba pirotehničkih sredstava uvijek predstavlja potencijalnu opasnost za dijete. Osim toga, takav način slavljenja nikako se ne uklapa u smisao i značenje Božića koje je u miru, zajedništvu i bliskosti. Pokažimo djeci vlastitim primjerom da se doista može lijepo slaviti i dobro zabavljati i bez pucanja i eksplozija. (Fotografija FaH)