Zaštita mentalnog zdravlja djece koja su lišena slobode

Zaštita mentalnog zdravlja djece koja su lišena slobode

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević proteklih je godina upozoravala na brojne probleme u organizaciji stacionarnog liječenja djece s teškoćama mentalnog zdravlja koja su lišena slobode zbog čega se prava i interesi ove djece ne ostvaruju u skladu s međunarodnim standardima i nacionalnim propisima. U nastavku na svoje dosadašnje inicijative, pravobraniteljica je 17. lipnja 2020. organizirala međuresorni sastanak na kojem je okupila predstavnike nadležnih tijela i druge stručnjake kako bi se u zajedničkoj raspravi došlo do zadovoljavajućeg rješenja za ovu posebno ranjivu skupinu djece.

Na sastanku se raspravljalo o liječenju djece koja izvršavaju mjeru istražnog zatvora, odgojnu mjeru upućivanja u odgojni zavod i kaznu maloljetničkog zatvora, koja se po potrebi liječe u Zatvorskoj bolnici. Jedna od tema rasprave bila su i tzv. neubrojiva djeca kojoj je izrečena sigurnosna mjera, za čije provođenje trenutačno nema dostupnih resursa. Razgovaralo se i o informiranom pristanku djece koja se liječe na dječjoj i adolescentnoj psihijatriji te o smještaju djece u psihijatrijsku ustanovu bez pristanka, prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Na sastanku su sudjelovali: kao predstavnice Ministarstva pravosuđa pomoćnice ministra Jana Špero, iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju te Vedrana Šimundža Nikolić iz Uprave za kazneno pravo, predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Josipa Crnoja Bartolić i Ivan Matić, predstavnice Ministarstva zdravstva Nataša Marjanović i Marija Coupe, zamjenica pučke pravobraniteljice Maja Kević i savjetnice Ksenija Bauer, Ira Bedrač i Vanja Bakalović, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekač Knežević, ravnatelj Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež dr. Alen Andrić, predsjednica Povjerenstva za zaštitu osoba s duševnim smetnjama dr. Jasnica Garašić, predsjednik Hrvatskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju dr. Ivan Begovac te zamjenice pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr. Željka Josipović Jelić i viša stručna savjetnica Željka Peter. Uz pravobraniteljicu za djecu, na sastanku su bile i njezine savjetnice Sanja Vladović i Davorka Osmak Franjić.

U živoj i konstruktivnoj raspravi sudionici su razmijenili svoja iskustva i razmišljanja o temi te se suglasili s time da je nužno nastaviti unapređivati zaštitu prava i interesa sve djece s teškoćama mentalnoga zdravlja, a uvjete stacionarnog liječenja djece lišene slobode uskladiti s međunarodnim standardima i nacionalnim propisima. U tom smislu će pravobraniteljica za djecu uputiti preporuke nadležnim tijelima.