Zaštita prava djece oboljele od dijabetesa – u odgojno-obrazovnom sustavu

Zaštita prava djece oboljele od dijabetesa – u odgojno-obrazovnom sustavu

U Maloj kući dječjih prava, pri Uredu pravobraniteljice za djecu, 23. travnja 2021. održan je sastanak o zaštiti prava djece oboljele od dijabetesa u odgojno-obrazovnome sustavu. Sastanak je održan na inicijativu roditelja djece koja boluju od dijabetesa tip 1, a zbog ograničenja uslijed epidemioloških mjera na sastanku je sudjelovalo samo troje predstavnika roditelja. Bili su to voditelj Kluba dijabetičara Slatko srce iz Koprivnice Miroslav Kanisek, zatim predsjednica Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići – Zadar Doris Bailo, te predsjednica Udruge malih dijabetičara “MaDi” iz Osijeka Andrea Opačak, a s njima su razgovarale savjetnice pravobraniteljice za djecu Dubravka Težulat i Davorka Osmak Franjić. Uredu pravobraniteljice za djecu prethodno se, tijekom mjeseca travnja,  obratio veći broj roditelja koji su izvještavali o problemima na koje djeca s dijabetesom nailaze u sustavu odgoja i obrazovanja, i to od dječjih vrtića do osnovnih i srednjih škola.

Predstavnici roditelja na sastanku su opisali niz konkretnih situacija s kojima se djeca i roditelji suočavaju u samim odgojno-obrazovnim ustanovama, zatim, prilikom organizacije izleta i maturalnih putovanja, te prilikom upisa u srednju školu. Među ostalim, proizlazi kako se roditelje odvraća od upisa djece u dječji vrtić ili se odbija upis, s obrazloženjem da osoblje vrtića nije osposobljeno za brigu o djetetu s dijabetesom. Također se upisanoj djeci skraćuje boravak u vrtiću. Ima i slučajeva da se roditelje potiče da dijete ispišu iz dječjeg vrtića nakon spoznaje o dijagnozi, a neki roditelji navode i da im se nameće ‘osjećaj krivnje’ ako inzistiraju da se dijete vrati u predškolsku ustanovu.

U pritužbama roditelja ukazuje se i na neprimjerene reakcije i komentare nekih nastavnika u slučaju da djeca imaju potrebu provjeriti razinu glukoze u krvi, dati si inzulin ili, zbog snižene razine šećera u krvi, uzeti hranu tijekom nastave. Sve to upućuje na zaključak o neinformiranosti i nerazumijevanju potreba djeteta koje boluje od dijabetesa tip 1 u pogledu preporučenih reakcija u slučajevima niske i visoke razine šećera u krvi. Također i o slaboj informiranosti nastavnika o utjecaju stresa, koji se nerijetko javlja prilikom usmene i pisane provjere znanja učenika, na razine šećera u krvi.  Zbog toga se događaju situacije koje su za dijete ne samo neugodne već i opasne. Primjerice, da se dijete ispituje u stanju izrazito niske razine šećera sve do trenutka kada dolazi do teške hipoglikemije; da se djetetu ne vjeruje da se doista osjeća loše (zbog visoke ili niske razine šećera u krvi ) te ga se kritizira i izlaže neprimjerenim komentarima; da se učenike šalje da izađu iz učionice kad se požale da im nije dobro, što može biti jako opasno zbog rizika od gubitka svijesti i sl. Osim toga, u nekim školama nerado vode djecu s dijabetesom na školske izlete i na maturalna putovanja. Zabrinjava i to što se učenicima zbog dijabetesa ograničava i mogućnost upisa u neke  programe strukovnih škola.

Na sastanku su roditelji istaknuli da djeca oboljela od dijabetesa mogu funkcionirati u kolektivu kao i ostali njihovi vršnjaci ako se o njima brinu dobro informirane odrasle osobe koje, uz znanje, imaju i razumijevanje za njihove potrebe. Zaključeno je da je, s ciljem poboljšanja položaja djece s dijabetesom u sustavu odgoja i obrazovanja, potrebno uputiti preporuke Ministarstvu znanosti i obrazovanja te drugim institucijama i tijelima nadležnim za  odgoj i obrazovanje. U preporukama valja istaknuti potrebu sustavnog rada na podizanju razine znanja o potrebama djece s dijabetesom i preporučenom načinu ponašanja u vezi s time.

Podsjećamo kako je Ured pravobraniteljice za djecu, na temelju pritužbi roditelja djece oboljele od dijabetesa, još 2016. godine uputio preporuku Ministarstvu znanosti i obrazovanja o potrebi aktivnog uključivanja tog ministarstva u otklanjanje problema s kojima se suočavaju djeca i njihovi roditelji. Ministarstvu je tada u preporuci ukazano i na potrebu neodgodivog podizanja razine zaštite djece oboljele od dijabetesa tip 1 u odgojno-obrazovnom sustavu. Istu preporuku pravobraniteljica je uputila i 2018. godine.

Svjesni smo da promjene u sustavu, kao i promjene u stavovima, zahtijevaju dugoročno planiranje i sustavni rad s djelatnicima odgojno-obrazovnih institucija na svim razinama. Također nam je poznato da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložilo određene napore s ciljem podizanja razine zaštite ove skupine djece. No, pritužbe s kojima su nam se ovih dana obratili roditelji i informacije koje su nam prezentirane na sastanku, ukazuju da se djeca i njihovi roditelji i dalje suočavaju s ozbiljnim poteškoćama koje su već davno morale biti otklonjene.