Zaštita osobnih prava djece u svjetlu međunarodnih i domaćih propisa

Zaštita osobnih prava djece u svjetlu međunarodnih i domaćih propisa

obiteljU Osijeku je od 30. svibnja do 1. lipnja 2012. održan IV. znanstveno-stručni interdisciplinarni skup “Represivne mjere za zaštitu osobnih prava djece i Haška konvencija o mjerama za zaštitu djece 1996.“, u organizaciji Hrvatske udruge za pravnu zaštitu obitelji i Pravosudne akademije. Naglasak je bio na zaštiti osobnih prava djece, koja se kao obiteljskopravna problematika pojavljuje u svakodnevnom radu centara za socijalnu skrb, sudova i drugih nadležnih tijela. Sudionici skupa, suci, odvjetnici i stručnjaci iz sustava socijalne skrbi, upoznati su sa značenjem Haške konvencije za zaštitu prava djece iz 1996. godine i primjenom njenih odredbi u odnosu na nacionalno zakonodavstvo, vezano za ulazak Hrvatske u EU.

Teme skupa bile su: međunarodne obveze Republike Hrvatske u poštivanju i provedbi međunarodnih sporazuma i sudskih odluka, primjena nacionalnih zakonskih propisa, prikaz zaštite prava djeteta u međunarodnom privatnom pravu, praktična razmjena iskustava, prikaz zaštite prava djece u komparativnim pravnim sustavima – njemačkom, austrijskom, engleskom i talijanskom – govorili su istaknuti stručnjaci teoretičari i praktičari, uspješno približivši problem i moguća rješenja u području zaštite prava djeteta, kroz primjenu (i moguću izmjenu) nacionalnih propisa i obvezno uvažavanje međunarodnih dokumenata sa zakonskom snagom.

Izlagači su potaknuli sudionike skupa na praćenje nacionalnih i međunarodnih propisa radi svog daljnjeg usavršavanja, uz uvažavanje novih i naprednijih rješenja iz međunarodnog i europskog prava, što bi omogućilo kvalitetnije postupanje pri radu i donošenju odluka važnih za djecu. Izbor tema i kvaliteta izlagača je ovaj stručni interdisciplinarni skup učinila izuzetno zanimljivim i korisnim.

Skup je pratio savjetnik pravobraniteljice za djecu Darko Laksar.