Završeno istraživanje o mladima u vremenu ekonomske krize

Završeno istraživanje o mladima u vremenu ekonomske krize

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je 30. svibnja 2019. na završnoj konferenciji znanstvenoistraživačkog projekta “Ekonomske teškoće obitelji, psihosocijalni problemi i obrazovni ishodi adolescenata u vrijeme ekonomske krize”, na poziv voditeljice projekta prof. dr. sc. Marine Ajduković. Projekt se provodio u protekle četiri godine, a u njemu je sudjelovalo 1200 učenika srednjih škola i njihovih majki iz 29 škola središnje Hrvatske. U fokusu projekta bilo je praćenje mentalnog zdravlja srednjoškolaca te uzroka ranog napuštanja srednje škole, s posebnim osvrtom na odrastanju u siromaštvu.

Sudionike konferencije pozdravili su prodekanica Pravnog fakulteta izv. prof. dr. sc. Tereza Rogić Lugarić, pročelnik Studijskog centra socijalnog rada prof. dr. sc. Nino Žganec, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Pravobraniteljica za djecu istaknula je kako je uočeno da siromaštvo utječe i na obrazovanje, i na zdravlje te da postoje nedostaci u obrazovnom, socijalnom i zdravstvenom sustavu zbog kojih nema pravovremenog ni sustavnog odgovora na potrebe djece koja odrastaju u uvjetima siromaštva.

Prateći zaštitu prava djece uočavamo da siromaštvo utječe na sva područja života djeteta pri čemu najviše ugrožava prava na odgovarajući životni standard, na obrazovanje, zdravstvenu skrb te kulturna i participativna prava djece, kao i da općenito utječe na kvalitetu obiteljskoga života, roditeljske skrbi te na odnose u obitelji, rekla je pravobraniteljica.

Također je naglasila važnost uvođenja tzv. dječjeg proračuna, koji neće samim donošenjem riješiti  problem kršenja prava djece, ali on može predstavljati dobar mehanizam u zaštiti njihovih prava i potreba. Korist dječjeg proračuna trebala bi biti u tome da na nacionalnoj i na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini sredstva namijenjena djeci budu uočljiva u proračunima te zaštićena od „rezanja” i štednje u vrijeme kriza.

Istaknula je i kako je vrlo važno i vrijedno da se provode istraživanja koja daju podatke o mentalnom zdravlju srednjoškolaca, uzrocima napuštanja škole i siromaštvu što može pomoći u razvijanju pristupa djeci kojoj je potrebna pomoć.

Na Konferenciji su članovi projektnog tima, na čelu s prof. dr. sc. Marinom Ajduković, predstavili rezultate projekta uz implikacije rezultata na razvoj obrazovnih i socijalnih politika. Također je održano izlaganje “Kako društvene znanosti mogu pridonijeti razumijevanju odrastanja mladih u vrijeme ekonomske krize”. Više o projektu pročitajte ovdje.