Zbornici pravobraniteljice za djecu predstavljeni u Splitu

Zbornici pravobraniteljice za djecu predstavljeni u Splitu

Split.promocija2013.U prostorijama Odvjetničkog zbora Splitsko-dalmatinske županije 10. lipnja 2013. pravobraniteljica Mila Jelavić predstavila je dvije publikacije objavljene u izdanju njezina Ureda. Riječ je o zbornicima “Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju” te “Dijete u pravosudnom postupku – Primjena Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava”. Skup, na kojem su se okupili predstavnici ustanova socijalne skrbi, pravosuđa, policijskih uprava, organizacija civilnog društva te članovi odvjetničkog zbora, u ime Odvjetničkog zbora Splitsko-dalmatinske županije kao domaćina, uvodno je pozdravila dopredsjednica zbora odvjetnica Zdenka Monterisi.

 

Uz pravobraniteljicu Milu Jelavić, zbornik “Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju” predstavile su i dvije autorice. Dr. sc. Arijana Mataga Tintor iz Grada Velike Gorice govorila je o važnosti prevencije u lokalnoj zajednici te iznijela iskustva grada Velike Gorice u provođenju preventivnih programa, dok je mr. sc. Renata Odeljan s Policijske akademije predstavila svoj suautorski rad koji govori o problemima i izazovima u postupanju policije prema djeci i maloljetnicima počiniteljima prekršaja i kaznenih djela.

Uslijedilo je predstavljanje zbornika “Dijete u pravosudnom postupku – Primjena Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava”, o kojem je uvodno izlaganje održala pravobraniteljica Jelavić. Prvi dio tog zbornika predstavila je njezina savjetnica Gordana Filipović. Ona je iznijela i prijedloge za poboljšanje zaštite djeteta žrtve i/ili svjedoka koji su proizašli sa stručnih rasprava održanih u četiri grada (Zagreb, Rijeka, Osijek i Split). O drugom dijelu zbornika te o svojim dojmovima i zapažanjima o zborniku izlaganje je održala doc. dr. sc. Branka Rešetar, docentica na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Osijeku, istaknuvši da i ova publikacija pravobraniteljice za djecu svojim multidisciplinarnim pristupom udovoljava najvišim kriterijima i standardima.

Oba zbornika objavljena su na web stranici pravobraniteljice za djecu u rubrici Publikacije Pravobraniteljice za djecu, sa željom da posluže kao koristan izvor informacija stručnjacima u radu s djecom.