Znanstveni skup u Osijeku: “Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici”

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku je od 22. do 24. veljače održan je VII. bijenalni znanstveno-stručni skup “Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici”, koji su organizirali Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku i Društvo psihologa Osijek u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i Hrvatskom psihološkom komorom.

Na skupu posvećenom prevenciji u zajednici sudjelovali su brojni stručnjaci iz prakse u različitim resorima te znanstvenici iz akademske zajednice. Održana su brojna predavanja, radionice, okrugli stolovi i poster prezentacije koje su se bavile aktivnostima za odrasle osobe i djecu s teškoćama posebice u školskom okruženju, aktivnostima za stariju populaciju, prevencijom nasilja i kriminaliteta, a prikazani su i rezultati nekoliko novih znanstvenih istraživanja. Posebna pozornost posvećena je aktivnostima lokalne zajednice na svim razinama prevencije.

Održana su četiri pozvana predavanja. Prof. dr. sc. Josip Janković održao predavanje “Lokalna zajednica i njezini resursi u funkciji prevencije poremećaja u ponašanju”, doc. dr. sc. Alfred Molina s Pontifical Catholic University u Čileu održao je izlaganje “Promoting Employee well-being: The Role of Workplace Justice”; doc. dr. sc. Sanja Šimleša s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu održala je predavanje “Dijagnostika poremećaja iz spektra autizma – tko, kada, kako?”, a Lejla Šehić Relić iz Volonterskog centra Osijek izlagala je o temi “Uloga volontiranja u programima prevencije”. Održane su i dvije radionice: “Izrada projekta prevencije u vlastitoj lokalnoj zajednici” pod vodstvom prof. J. Jankovića te “Kad i zašto varijable koreliraju? Moderatorsko-medijacijske regresijske analize” uz vodstvo dr. sc. Dina Krupića.

Skup je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

U sklopu ovoga događaja održana je i kazališna predstava “Zavirite u moj film”, Udruge za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići iz Slavonskog Broda. Veliko zanimanje izazvala je i interaktivna radionica “Uloga pasa i unaprjeđenju psihofizičkog i socijalnog funkcioniranja čovjeka: kućni ljubimac i pomagač” Alenke Medak iz Škole za obuku pasa “Prias” iz Višnjevca, u kojoj je važnu ulogu imao educirani pas Šana.