Znanstveni skup u Osijeku “Nasilje i mentalno zdravlje “

Znanstveni skup u Osijeku “Nasilje i mentalno zdravlje “

pedagoski filozofski fakultetU organizaciji Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku i Društva psihologa Osijek, od 29. studenog do 1. prosinca 2012. održan je četvrti po redu bijenalni znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja “Nasilje i mentalno zdravlje – interdisciplinarni pristup”. Skup je održan pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, koja se na početku obratila sudionicima te otvorila skup podsjećajući na iznimnu važnost zaštite djece od svakog oblika nasilja.

 

Naglasila je važnost održavanja ovih već tradicionalnih skupova posvećenih prevenciji i tretmanu nasilja te dijeljenja novih znanstvenih i stručnih spoznaja među stručnjacima koji se profesionalno bave različitim aspektima problematike nasilja. Također je apostrofirala teškoće s kojima se susreće naše društvo u zaštiti djece od nasilja i u brizi za mentalno zdravlje.

Skup su pratili stručnjaci raznih struka – psiholozi, pedagozi, socijalni pedagozi, socijalni radnici, liječnici, pravnici, kriminolozi, učitelji te djelatnici iz područja socijalne skrbi, pravosuđa, policije, zdravstva, školstva, nevladinog sektora i akademske zajednice, a pridružio im se i veliki broj studenata.

U tri dana rada skupa izlagači su izvještavali o rezultatima novih znanstvenih istraživanja te o praktičnim iskustvima u svome radu. Tako se moglo čuti puno informacija o nasilju nad djecom u obitelji, u medijima, o emocionalnom zlostavljanju i tjelesnom kažnjavanju, ali i o nasilju prema drugim ranjivim skupinama – starijim osobama, osobama s teškoćama u razvoju i ženama. Govorilo se o ovisnostima, o kockanju mladih te o tretmanu osoba nasilnog ponašanja u pravosuđu, a predstavljena su i najnovije knjige i priručnici koji obuhvaćaju razna područja rada psihologa i drugih  stručnjaka mentalnog zdravlja.

Znanstveni skup pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović koja je na okruglom stolu o emocionalnom zlostavljanju djece održala izlaganje “Emocionalno zlostavljanje djece u situacijama visoko konfliktnog razvoda braka roditelja”.