Znanstveno-stručni skup u Splitu “Kockanje: bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu”

Znanstveno-stručni skup u Splitu “Kockanje: bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu”

U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva održan je 17. svibnja 2024. u Velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu znanstveno-stručni skup pod nazivom „Kockanje: Bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu“,

O problemu kockanja u širem smislu te utjecaju ovisnosti o kockanju na pojedinca, obitelj i zajednicu na skupu su govorili: dr. sc. Luka Maršić u izlaganju „Antropologija igre u postmodernizmu (Homo ludens)“, doc.dr.sc. Mirjana Pinezić u izlaganju „Osoba, strasti i odgoj želja u kontekstu ovisnosti o kockanju“, prof.dr.sc. Vladimir Dugalić o temi „Kockanje u moralnoj prosudbi i ispovjednoj praksi“, izv.prof.dr.sc. Slavko Zec o „Kanonsko-pravne posljedice ovisnosti o kocki na sposobnost za ženidbu“, dr.sc. Danijela Rupčić u izlaganju „Pravo i igre nasreću— zaštita slabije ugovorne strane i pravo na zdravlje“, prof.prim.dr.sc. Trpimir Glavina „Alea iacta est…“, prof.dr.sc. Danijel Labaš „Digitalno doba i ovisnost o internetskom kockanju“, doc.dr.sc. Toni Maglica u izlaganju „Moje dijete ne kocka: obilježja roditeljstva povezana s kockanjem mladih“ te dr.sc. Željka Radošević u izlaganju „Uključivanje obitelji u tretman liječenja ovisnosti o kockanju“.

Ovaj znanstveno-stručni skup okupio je predstavnike akademske zajednice, lokalne i regionalne samouprave, različitih institucija i udruga, a u ime Ureda pravobraniteljice za djecu pratila ga je savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč.

S obzirom na saznanja da je unatoč zakonskoj zabrani, kockanje i klađenje djeci ipak dostupno, pravobraniteljica za djecu u svojem se radu zalaže za efikasniju zaštitu djece u području igara na sreću. Zalažemo se za povećanje udaljenosti prostora u kojima se priređuju igre na sreću od svih prostora u kojima organizirano borave djeca, kao i na propisivanje značajnih ograničenja u oglašavanju igara na sreću. Ova zanimljiva i informativna izlaganja služit će u daljnjim aktivnostima u području zaštite djece od ovog oblika ovisnosti.