Mlade savjetnice pravobraniteljice za djecu Gita i Lucijana na Forumu ENYA u Bilbau

Mlade savjetnice pravobraniteljice za djecu Gita i Lucijana na Forumu ENYA u Bilbau

Članice 5. generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Gita Špoljarić iz Slatine i Lucijana Tapalović iz Dubrovnika sudjelovale su od 27. do 30. lipnja 2022. u Bilbau u Španjolskoj na međunarodnom Forumu ENYA-e, zajedno s mladim savjetnicima pravobranitelja za djecu iz mnogih europskih zemalja i regija. One su, u pratnji pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, voditeljice Mreže mladih savjetnika Davorke Osmak Franjić i koordinatorice ovogodišnjeg projekta ENYA-e Danijele Žagar, sudjelovale u trodnevnim aktivnostima ENYA Foruma 2022, čija je središnja tema bila utjecaj klimatskih promjena na prava djece i klimatska pravda.

Ovaj međunarodni skup, koji je organizirao pravobranitelj Baskije u Španjolskoj, okupio je predstavnike mladih i njihovih koordinatora iz 17 europskih zemalja i regija:  Andaluzije, Katalonije i Baskije u Španjolskoj, Flandrije u Belgiji, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Francuske, Grčke, Italije, Malte, Poljske, Slovačke, Sjeverne Irske, Walesa, Škotske i Jerseya. U projektu sudjeluje i Ukrajina, ali njezini predstavnici nisu uspjeli doći u Bilbao.

Europska mreža mladih savjetnika – ENYA tijelo je putem kojega djeca i mladi od 13 do 17 godina sudjeluju u radu Europske mreže pravobranitelja za djecu – ENOC, a koje djeluje od 2010. godine. ENOC se u svojem radu konzultira s mladim savjetnicima o svim važnim temama u vezi s pravima djece, a svake godine odabire i posebnu temu o kojoj oni raspravljaju i na međunarodnoj razini. Naziv ovogodišnjeg projekta ENYA-e je “Let’s talk young. Let’s talk about climate justice!”, a u sklopu te teme Ured pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj dosad je organizirao sastanke i rasprave s djecom članovima svojih dviju konzultativnih mreža mladih: Mreže mladih savjetnika (MMS) i Foruma mladih 16 + (FM 16 +).

Na ENYA forumu u Bilbau sudjelovalo je 34 tinejdžera iz 17 europskih regija kako bi podijelili svoja razmišljanja o sljedećim temama, kojima su se prethodno bavili u svojim državama/regijama:

  • Pravo na sudjelovanje u klimatskim akcijama i odlukama o okolišu
  • Sjever-Jug: Klimatske promjene pogoršavaju nejednakosti
  • Potrošnja i ugljični otisak: propitivanje paradigme rasta
  • Održiva mobilnost i planiranje korištenja teritorija
  • Izvori energije: njihova uporaba i utjecaj na klimu i naše živote

Uz radionice, izlaganja stručnjaka i podršku koordinatora, mladi su razmijenili svoje preporuke, iskustva i stavove i usvojili zajedničke preporuke za aktivnosti ENOC-a. Raspravljali su o svojim planiranim nacionalnim akcijama, a također su predložili akcije na razini Europe i nadležnih međunarodnih tijela.

Članice MMS-a iz Hrvatske Gita i Lucijana ovom su prigodom svojim vršnjacima i odraslima predstavile višemjesečne aktivnosti MMS-a i FM 16 +, kojima su se bavili uz ovu temu, kao i planirane aktivnosti na nacionalnoj razini. One su tijekom tri dana aktivno predstavljale svoje vršnjake iz ovih dviju mreža pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj.

Tijekom boravka u Španjolskoj mladi sudionici Foruma ENYA posjetili stari grad Bilbao, boravili su i u prirodi, te su uz podršku stručnjaka iz zaklade Lurgaia Fundazioa razgledali šumu u rezervatu Urdabai, gdje su posadili mlada stabla, a također su zajedno osmislili “Klimatsku akciju” koordiniranu na europskoj razini.

Nakon ovoga skupa mladi savjetnici, zajedno s odraslim savjetnicima europskih pravobranitelja za djecu, nastavljaju aktivnosti u sklopu zajedničkog ENYA projekta na nacionalnoj razini. Njihov sljedeći zajednički susret bit će na godišnjoj konferenciji ENOC-a koja će se u rujnu održati u Reykjaviku na Islandu, a na tom će skupu sudjelovati Gita Špoljarić, kao predstavnica svih mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu iz Hrvatske.