Izbornik

Peta generacija MMS-a održala svoj prvi sastanak uživo

Peta generacija MMS-a održala svoj prvi sastanak uživo

Članovi pete generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) u petak i subotu, 8. i 9. travnja 2022., prvi put su imali priliku sastati se uživo na nacionalnoj razini. Sastanak je održan u Donjoj Stubici u Termama Jezerčica, gdje se okupilo 21 dijete, učenici osnovne i srednjih škola te šest odraslih savjetnica pravobraniteljice za djecu, kako bi raspravljali o participaciji djece i njihovom uključivanju u rasprave i odlučivanje o pitanjima koja ih se tiču. Ključna tema u kojoj su se ovaj put istraživale mogućnosti dječjega sudjelovanja bile su klimatske promjene i klimatska prava.

To je ujedno i tema kojom se ove godine bave djeca koja savjetuju pravobranitelje za djecu u raznim europskim zemljama u okviru ENYA-e – savjetodavnog tijela mladih Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC.

O čemu razmišljamo kad govorimo o klimatskim promjenama, kako one utječu na naš život i na prava djece, što pridonosi očuvanju okoliša, a što ga ugrožava – sve su to pitanja s kojima su se članovi MMS-a bavili na dvodnevnome sastanku, a posebno je vrijedno to što su razmišljali o tome kako i sami mogu pridonijeti očuvanju okoliša. Dodatni poticaj za raspravu dala im je gošća meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja je održala atraktivnu prezentaciju s obiljem vrijednih podataka i informacija te popraćenu insertima iz filmova. Uz kritički osvrt na odgovornost država i društva, dala je niz praktičnih savjeta o tome kako i vlastitim angažmanom možemo štedjeti energiju, te pridonijeti smanjenju osobnog “ugljičnog otiska”, odnosno očuvanju okoliša.

U raspravi, koja je uslijedila, članovi MMS-a dali su obilje prijedloga i preporuka poput: da se omogući razvrstavanje otpada u svim školama – uz obvezu komunalnih službi da se razvrstani otpad redovito odvozi u reciklažna dvorišta; da se bolje organizira prijevoz učenika i javni prijevoz u gradovima; da se educiraju i djeca i odrasli o važnosti i mogućnostima očuvanja okoliša, a pogotovo o pozitivnim aspektima prelaska na održive izvore energije – koji onda trebaju biti i pristupačniji i jeftiniji. Davali su i konkretne prijedloge o tome kako se djeca osobno mogu uključiti u donošenje odluka u vezi s očuvanjem okoliša, primjerice, kroz dječja gradska i općinska vijeća, kroz rad udruga i sudjelovanje u konkretnim ekološkim akcijama u školi i lokalnoj zajednici, ali i kroz upoznavanje djece s pojedinim sektorima, profesijama i stručnjacima u praksi, čije je djelovanje vezano uz očuvanje okoliša i održivi razvitak. Svoje prijedloge i preporuke članovi MMS-a će razraditi i uputiti ENOC-u, to jest ENYA-i, te će u lipnju s vršnjacima iz Europe uobličiti zajedničke preporuke odraslima o klimatskoj pravdi.

Tema koja se provlačila kroz dvodnevni rad MMS-a bila je i komunikacija s odraslima o važnim temama koje se tiču djece i mladih, različite prilike i mjesta za iznošenje stavova djece i mladih, te spremnost odraslih da čuju i ozbiljno razmotre njihove prijedloge, kao i da im daju povratnu informaciju o tome što su učinili s njihovim prijedlozima.

Jedna od mogućnosti komuniciranja s vršnjacima, odraslima i javnošću općenito su i kontakti MMS-a s medijima, pa je završna aktivnost bila usmjerena pripremi članova MMS-a za moguće nastupe u medijima i odgovaranje na pitanja novinara, uz kratko upoznavanje s nekim od medijskih prava djece.

Susret i zajednički rad u Termama Jezerčica za članove MMS-a bio je, kako sami kažu, ugodno iskustvo jer su se mogli pobliže upoznati i raspravljati uživo. To je ipak bilo poticajnije od rasprave putem Zoom aplikacije, što je u početku rada 5. generacije MMS-a krajem prošle godine, u vrijeme kad su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, bila jedina mogućnost održavanja sastanaka MMS-a.

Osim novih spoznaja i razmjene mišljenja našli su vremena i za druženje i zabavu te će im prvi susret zacijelo ostati u lijepoj uspomeni. A raspravu o klimatskoj pravdi, kao i drugim temama po vlastitom izboru, zasad nastavljaju na zatvorenom elektroničkom forumu MMS-a.