Održan Državni stručni skup edukacijskih rehabilitatora

Ivona AZOO drzavni skupU Krapinskim Toplicama je od 6. do 8. rujna 2017. održan Državni stručni skup edukacijskih rehabilitatora Republike Hrvatske pod nazivom “Planiranje i programiranje rada edukacijskih rehabilitatora”, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Prvi dan skupa osmišljen je kao okrugli stol na kojem se govorilo o profesionalnim izazovima u pružanju podrške institucijama odgojno-obrazovnog sustava u procesu edukacijskog uključivanja djece s teškoćama u razvoju. Druga dva dana bila su namijenjena za praktični rad, radionice i prikaz primjera dobre prakse.

Na skupu je sudjelovao veliki broj edukacijskih rehabilitatora, logopeda, pedagoga, psihologa, učitelja i nastavnika koji sudjeluju u procesu edukacijskog uključivanja djece s teškoćama u razvoju unutar svojih institucija (vrtića, škola te centara za odgoj i obrazovanje). Sudionici skupa stekli su vrijedna znanja iz metodike edukacijske rehabilitacije te su dobili smjernice za izradu posebnih programa, programa rada stručnih suradnika i priprave za izvođenje nastave i pratećeg praktičnoga rada za nastavu.
Na skupu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj koja je, u sklopu okrugloga stola, govorila o ulozi Ureda pravobraniteljice za djecu te podršci koju on pruža djeci i roditeljima kao i odgojno-obrazovnim institucijama u procesu edukacijskog uključivanja djece s teškoćama u razvoju.