Sastanak s gradonačelnikom Rijeke

Kao nastavak suradnje i aktivnosti u povodu obilježavanja 15 godina rada ureda pravobraniteljice za djecu u Rijeci (https://dijete.hr/hr/obiljezavanje-15-godina-rada-ureda-pravobraniteljice-za-djecu-u-rijeci/), 22. studenoga 2022., u riječkoj Gradskoj vijećnici, održan je sastanak zamjenice pravobraniteljice za djecu Maje Gabelice Šupljike i gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića. Iz Grada Rijeke, uz gradonačelnika, na sastanku su sudjelovale pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, voditeljica Službe za komunalno redarstvo Jelena Jukić Lovrić i viša savjetnica Odjela za odgoj i školstvo Lana Golob, a, uz zamjenicu pravobraniteljice, bile su obje savjetnice iz riječkoga ureda pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar i Ana Albrecht Čekada.

Tema sastanka bila su prava djece o kojima odlučuje Grad Rijeka i na koja utječu te odluke Grada, te su razmotrene mogućnosti suradnje institucija i razmjene informacija. Razgovaralo se o mjerama koje se poduzimaju radi povećanja kapaciteta predškolskog odgoja i obrazovanja, o problemima u osiguravanju stanovanja za socijalno ugrožene građane s djecom, o statusu i financiranju pomoćnika u nastavi, pružanju pomoći djeci migrantima koji prolaze i kratko se zadržavaju u Rijeci, o romskom naselju na području Rijeke.

Također su je bilo riječi o održavanju dječjih igrališta, te o kapacitetima za smještaj roditelja uz dijete u novoj bolnici na Sušaku. Tom su prilikom predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu gradonačelniku predložile da se u Rijeci organizira djelovanje dječjeg gradskog vijeća, kako bi djeca imala prilike sudjelovati sa svojim prijedlozima u osmišljavanju i provođenju politika svoga grada. Jedna od tema o kojoj je bilo govora na sastanku bile su aktivnosti i ulaganja u sigurnu cestovnu infrastrukturu na području Grada Rijeke, što je osobito potaknuto pojavom novih osobnih prijevoznih sredstava (npr. električnih romobila i sl.), ali i primjerima i inicijativama drugih europskih gradova koji suvremenim urbanim i prometnim rješenjima šire prostore za zdravije i sigurnije kretanje svojih stanovnika.

Na sastanku je dogovorena i daljnja suradnja Grada Rijeke i Ureda pravobraniteljice za djecu.