Spriječiti alkoholizam među mladima

Spriječiti alkoholizam među mladima

alkohol djecaPravobraniteljica za djecu sudjelovala je na 31. tematskoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj 1. travnja 2016. godine pod naslovom “Mladi i alkohol” Na sjednici je upozoreno na problem alkoholizma među mladima, a stručnjaci su u raspravi iznosili svoje prijedloge za djelotvornije suočavanje s ovim problemom.

Pravobraniteljica za djecu upozorila je na zabrinjavajuće informacije koje dobivamo u kontaktima s djecom o dostupnosti alkoholnih i duhanskih proizvoda djeci, unatoč zakonskoj zabrani njihove prodaje djeci. Istaknula je potrebu preventivnog rada s djecom i odraslima s ciljem edukacije i osvještavanja štetnosti konzumacije ovih proizvoda opasnih za zdravlje djece, upozorila je da djeca uče po modelu odraslih te da u tom smislu treba osvijestiti i odgovornost odraslih za postojeće stanje u društvu vezano za alkohol i mlade.
Prisutne je upoznala sa sadržajem upozorenja i preporuke s prijedlogom za dopunu Zakona o hrani upućene Ministarstvu poljoprivrede u studenom 2015. godine, koja je na znanje dostavljena među ostalima i Vladi RH i Ministarstvu zdravlja. Predložili smo da se Zakon o hrani dopuni odredbama kojima će se regulirati zabrana reklamiranja alkohola, alkoholnih pića i napitaka koje sadržavaju alkohol. Osim na medije i elektronske medije, zabrana reklamiranja alkohola trebala bi se odnositi na sva ostala sredstava javnog priopćavanja, Internet (uključujući društvene mreže), na sve oblike reklame na javnim mjestima, objektima i prijevoznim sredstvima, na knjige, časopise, kalendare i odjevne predmete, naljepnice, plakate i letke. Smatramo da odredba o zabrani reklamiranja alkohola treba sadržavati i zabranu sponzoriranja slobodnih aktivnosti mladih od strane industrije alkoholnih pića, te da treba ograničiti njihova sponzorstva u sportskim aktivnostima.

Na sjednici je prisustvovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.