Izbornik

Spriječiti alkoholizam među mladima

Spriječiti alkoholizam među mladima

alkohol djecaPravobraniteljica za djecu sudjelovala je na 31. tematskoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj 1. travnja 2016. godine pod naslovom “Mladi i alkohol” Na sjednici je upozoreno na problem alkoholizma među mladima, a stručnjaci su u raspravi iznosili svoje prijedloge za djelotvornije suočavanje s ovim problemom.

Pravobraniteljica za djecu upozorila je na zabrinjavajuće informacije koje dobivamo u kontaktima s djecom o dostupnosti alkoholnih i duhanskih proizvoda djeci, unatoč zakonskoj zabrani njihove prodaje djeci. Istaknula je potrebu preventivnog rada s djecom i odraslima s ciljem edukacije i osvještavanja štetnosti konzumacije ovih proizvoda opasnih za zdravlje djece, upozorila je da djeca uče po modelu odraslih te da u tom smislu treba osvijestiti i odgovornost odraslih za postojeće stanje u društvu vezano za alkohol i mlade.
Prisutne je upoznala sa sadržajem upozorenja i preporuke s prijedlogom za dopunu Zakona o hrani upućene Ministarstvu poljoprivrede u studenom 2015. godine, koja je na znanje dostavljena među ostalima i Vladi RH i Ministarstvu zdravlja. Predložili smo da se Zakon o hrani dopuni odredbama kojima će se regulirati zabrana reklamiranja alkohola, alkoholnih pića i napitaka koje sadržavaju alkohol. Osim na medije i elektronske medije, zabrana reklamiranja alkohola trebala bi se odnositi na sva ostala sredstava javnog priopćavanja, Internet (uključujući društvene mreže), na sve oblike reklame na javnim mjestima, objektima i prijevoznim sredstvima, na knjige, časopise, kalendare i odjevne predmete, naljepnice, plakate i letke. Smatramo da odredba o zabrani reklamiranja alkohola treba sadržavati i zabranu sponzoriranja slobodnih aktivnosti mladih od strane industrije alkoholnih pića, te da treba ograničiti njihova sponzorstva u sportskim aktivnostima.

Na sjednici je prisustvovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.