Izbornik

Tematska sjednica saborskih odbora o procijepljenosti djece

Tematska sjednica saborskih odbora o procijepljenosti djece

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbor za obitelj, mlade i sport  održali su 28. veljače 2019. zajedničku tematsku sjednicu “Cijepljenjem do najvišeg standarda zdravstvene zaštite djece”. Uz saborske zastupnike u radu sjednice sudjelovali su predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Svjetske zdravstvene organizacije, pravobraniteljica za djecu te relevantni stručnjaci i predstavnici nekoliko liječničkih udruženja te predstavnice Hrvatske udruge roditelja aktivista.
Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja istaknula je jedinstven stav medicinske struke da je cijepljenje jedna od najučinkovitijih javnozdravstvenih mjera i da je cjepivo spasilo više ljudskih života od bilo koje druge medicinske intervencije u povijesti medicine. Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Nada Turina Đurić istaknula je kako je cilj tematske sjednice što kvalitetnije informiranje javnosti o važnosti cijepljenja i problemu koji nastaje zbog mišljenja određenih skupina da je cijepljenje djece stvar izbora roditelja.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je da je Hrvatska nekad prednjačila po obuhvatu cijepljenja, dok su danas u nekim županijama cjepni obuhvati daleko ispod onih koji štite djecu od zaraznih bolesti. O izazovima i problemima u sustavu cijepljenja govorila je Alma Demirović, a Danijela Hranić iz Hrvatske udruge roditelja aktivista naglasila je važnost dobre obaviještenosti roditelja o cijepljenju, uključujući i informacije o nuspojavama, reakcijama na cjepivo i mjerama predostrožnosti.

Bernard Kajić, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavio je uspjehe programskog cjepiva te posebno istaknuo kako je njegovim uvođenjem došlo do smanjenja broja i suzbijanja mnogih zaraznih bolesti.  Osvrnuo se na učestalost nuspojava nakon cijepljenja, obradu signala nuspojava kao posljedicu cijepljenja, nadzor nad prijavama od strane liječnika te govorio o testiranjima na sastojke cjepiva.

U raspravi je državni tajnik Ministarstva zdravlja  Željko Plazonić rekao kako su dokazane koristi cjepiva neupitne, ali kako se moramo zalagati za dostupnost što boljih i čišćih cjepiva na tržištu. Antoinette Kaić Rak, voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj rekla je kako Europski akcijski plan predviđa da se do 2020. godine iskorijene i ospice i rubeola, no da se zbog slabije procijepljenosti populacije i drugih čimbenika to vjerojatno neće uspjeti postići.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević rekla da institucija pravobranitelja za djecu dugi niz godina prati ovu problematiku i dosljedno ističe važnost cijepljenja djece, u skladu sa stavom medicinske  struke. Istaknula je da njezin Ured kontinuirano prati pojavu roditeljskog uskraćivanja cijepljenja, kao povredu prava djeteta, putem podataka koje mu dostavlja sanitarna inspekcija. Za postizanje veće procijepljenosti, osim programa obveznoga cijepljenja djece, važne su i edukativne kampanje i podizanje javne svijesti, rekla je pravobraniteljica te posebno istaknula važnost uspostavljanja dijaloga s roditeljima koji se protive cijepljenju, oko čega se trebaju angažirati pedijatri, liječnici opće prakse i epidemiolozi, ali i ostali uključeni u brigu o djetetu.

Tijekom rasprave ponovljeno je kako samo visoka procijepljenost donosi dobrobit za zajednicu, kako je država dužna štititi zdravlje pojedinca, ali i zajednice, da su potrebne daljnje edukacije i javne kampanje vezane uz obvezu cijepljenja, kao i pouzdan prijenos informacija te dijalog i uspostava povjerenja između pacijenata i liječnika. (Izvor i foto: www.sabor.hr)