Izbornik

Zaštita osobnih podataka djece: prevencija i intervencija

Zaštita osobnih podataka djece: prevencija i intervencija

U povodu Europskog dana zaštite osobnih podataka, koji se obilježava 28. siječnja, u Hrvatskom saboru je 24. siječnja 2017. održan stručno-edukativni skup “Prevencija i intervencija: zaštita osobnih podataka djece”. Skup je organizirala Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), u suradnji s pravobraniteljicom za djecu i Službom za prevenciju pri Ravnateljstvu policije. Izlaganja su održali pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, Glavni policijski inspektor Ravnateljstva policije Ivo Jakić i Igor Vulje iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Pravobraniteljica je podsjetila na nužnost informiranja stručnjaka i šire javnosti pa i predstavnika medija o važnosti zaštite privatnosti djece. Pozvala je i na trajno educiranje stručnjaka koji rade s djecom, roditelja i same djece o načinima zaštite osobnih podataka djece, istaknuvši važnost prevencije iznad svega.

Ravnatelj AZOP-a Anto Rajkovača rekao je da je Agencija organizirala niz aktivnosti i događanja s ciljem jačanja svijesti stručne i šire javnosti o zaštiti osobnih podataka i promicanja jednog od temeljnih ljudskih prava – prava na privatnost. Istaknuo je i kako su roditelji koji pripremaju i odgajaju dijete za “stvarni život” dužni pripremiti ga i odgojiti i za “virtualni život”, a odgojno-obrazovne ustanove dužne su osposobiti učenike za život i rad prema zahtjevima suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Skup je pratilo šezdesetak sudionika, a AZOP je tom prilikom predstavio i svoju brošuru o zaštiti osobnih podataka.
Više o aktivnostima AZOP-a u sklopu obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka pročitajte ovdje. (Foto: HINA)